Je elektrische auto opladen in Tilburg, hoe doe je dat?

Het kan je bijna niet ontgaan, de elektrische auto is aan een enorme opmars bezig. Ook in Tilburgse parkeergarages zie je steeds meer Tesla’s, Nissan Leafs en Volkswagen e-Golfs. Krijg jij binnenkort een elektrische auto, zakelijk of privé en wil je deze opladen in Tilburg? Dan zetten we de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Bijdrage van en geschreven door: Lequal

Beschikbare openbare laadpalen

Ten eerste kan je je nieuwe elektrische auto natuurlijk opladen bij een van de vele openbare laadpunten in Tilburg. Je vindt deze op verschillende punten verspreid over de stad bij parkeerplekken naast de weg of in parkeergarages. Vooral in het stadscentrum kom je ze steeds meer tegen. Zo beschikt parkeergarage 013 Tivoli bijvoorbeeld over verschillende laadpunten aan de kopse kanten van de parkeergarage. Parkeer je je elektrische auto bij een laadpunt? Dan betaal je het algemene parkeertarief van die parkeerplaats, plus de kosten voor de elektriciteit die je afneemt. De kosten hiervoor variëren doorgaans van zo’n 20 tot 30 eurocent per kWh, al is er vaak wel een starttarief van €0,50.

Hoe snel je auto weer opgeladen is, is afhankelijk van de accucapaciteit van je auto, maar ook van de laadcapaciteit van de laadpaal. De openbare laadpalen in Tilburg variëren van een capaciteit van 3kW tot liefst 22kW, maar de meeste beschikken over de gangbare capaciteit van 11kW.

Openbare laadpaal aanvragen

Niet alle Tilburgse buurten beschikken over voldoende laadpalen, zo is het aanbod in het westen van de stad bijvoorbeeld erg beperkt. Woon je in een buurt met weinig laadpalen en parkeer je je auto doorgaans aan de openbare weg? Dan is het mogelijk om bij de gemeente een openbare laadpaal aan te vragen. Let wel op: deze laadpaal kan dus ook door anderen gebruikt worden om hun auto op te laden.

Laadpaal op eigen grond

Heb je daarom een eigen oprit? Dan is het verstandiger een laadpaal op eigen grond te laten installeren. Deze laadpaal is altijd beschikbaar voor jou, waardoor je je auto kan koppelen wanneer je maar wilt. Wanneer je na een lange dag thuiskomt van je werk, koppel je simpelweg je auto aan om de volgende dag weer volledig opgeladen te vertrekken.

Bij een laadpaal installeren komt behoorlijk wat kijken, zo moeten er vaak aanpassingen in je meterkast gedaan worden. Daarnaast zijn er ook hiermee weer veel mogelijkheden, extra toepassingen en laadcapaciteiten. Het is gemakkelijk om een fout te maken. Doe dit daarom nooit zelf, maar laat het werk doen door een specialist.