Jeugdzorgduim voor huisartsen van crisisopvang

Marion Berghege (uiterst links) en Toussaint Hoynck van Papendrecht (uiterst rechts) ontvingen de jeugdzorgduim en bijbehorende oorkonde uit handen van gedeputeerde Brigite van Haaften (2e van rechts). Andrea Ossenblok nomineerde de 2 huisartsen. Foto Sergio Derks

Kinderen merken meer dan je denkt
Donderdagmiddag 25 september ontvingen de huisartsen Toussaint Hoynck van Papendrecht en Marion Berghege uit Tilburg de jeugdzorgduim van Brigite van Haaften, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant. Een prijs die ze verdienen vanwege hun tomeloze inzet voor de cliënten van Kompaan en De Bocht. Al zo’n 20 jaar zetten zij zich in om kinderen en hun moeders te ondersteunen als zij door huiselijk geweld in een acute crisissituatie verkeren.

Dank aan de huisartsen
Dat is geen gemakkelijke taak, de kinderen en moeders zijn vaak getraumatiseerd en totaal onbekend voor deze huisartsenpraktijk. Dat vraagt om een groot inlevingsvermogen en een grote betrokkenheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zij stellen de kinderen en moeders gerust en zetten hun professionaliteit in. Niets is teveel en de opdracht vaak groot.

Huisartsen Toussaint Hoynck van Papendrecht en Marion Berghege kenmerken zich vanwege hun grote bescheidenheid, ze lopen er niet mee te koop en helpen vanuit het liefde voor hun vak en medemens. Menig keer reed huisarts Toussaint Hoynck van Papendrecht op zijn motor naar de geheime crisisopvang om te helpen. Deze mensen verdienen de duim als blijk van waardering voor hun voor hulp binnen de jeugdzorg in Brabant.

Kinderen en huiselijk geweld – een paar harde feiten
Meer dan 100.000 kinderen in Nederland zijn jaarlijks getuige van huiselijk geweld en ongeveer 30 procent van de kinderen probeert tussenbeide te komen. Voor kinderen is geweld in huis zeer ingrijpend. Het kan grote gevolgen hebben, ook voor hele jonge kinderen en zelfs voor baby’s. Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben zij meer in de gaten dan je denkt. Door geweld, of de dreiging ervan, voelt een kind zich onveilig in huis. Oók als hij of zij er geen problemen mee lijkt te hebben. Veel kinderen verbergen hun problemen voor hun ouders. Vaak omdat ze denken dat hun ouders al genoeg zorgen hebben. Bijna alle kinderen denken dat zij zelf de schuld zijn van de ruzies in huis. Het is belangrijk dat problemen tijdig worden gesignaleerd en kinderen tijdig de juiste hulp krijgen.