Nieuws

samen online
Let op! Dit artikel is al 671 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Jong en oud samen online

Ruim 1600 ouderen hebben sinds 2010 hun eerste digitale stappen gezet met hulp van 1000 jongeren. Dit gebeurt via Samen Online, een speciale computer- of tabletcursus voor senioren, gegeven door jongeren. Inmiddels zijn Samen Online cursussen te vinden op 20 plaatsen in het land, van Almelo tot Rotterdam en van Alkmaar tot Vlissingen. Het vernieuwende aan deze aanpak is dat jong en oud, die elkaar in het dagelijks leven nauwelijks tegenkomen, niet alleen leren computeren en lesgeven, maar ook op andere vlakken van elkaar leren.

Samen Online Tilburg

Samen Online Nederland, in eerste instantie een initiatief van Skanfonds en Stichting DOEN, mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, is in Tilburg gestart in 2011. Inmiddels heeft ContourdeTwern dit project “geadopteerd” en zijn ze zes cursusjaren verder.

Onderzoek wijst uit dat drie maanden na afloop van de cursus 84% van de ouderen regelmatig op het internet te vinden is en geven ze bijna allemaal aan hun computerangst te hebben overwonnen. Gemiddeld geven de ouderen de cursus een 8.

Persoonlijke begeleiding

De kracht van een Samen Online cursus zit in de persoonlijke begeleiding (1 jonge docent op 1 of 2 ouderen) en de vele praktijkoefeningen. Maar vooral in het contact tussen jong en oud. De twee leeftijdsgroepen krijgen door het intensieve contact meer zicht op elkaars leven en daardoor ook meer begrip voor elkaar. Na afloop van de cursus zegt de helft van de ouderen en jongeren een positiever beeld te hebben van de andere leeftijdsgroep.

Leerzaam voor jongeren

Maar niet alleen de ouderen leren. Ook de jongeren doen dankzij Samen Online nieuwe vaardigheden op die hen later helpen bij hun studie en op de arbeidsmarkt. In Tilburg zijn dit ROC leerlingen. Zij leren onder meer presenteren, beter communiceren, klantgericht werken, en aandacht en begrip tonen. Allemaal competenties die zij tijdens hun studie moeten ontwikkelen. Ook leren ze dat zij iets waardevols kunnen betekenen voor een ander, verantwoordelijkheid nemen, leiding geven en, vooral, geduldig zijn. Gemiddeld beoordelen de jongeren de cursus met een 7,3.

Informatie cursussen

Er worden cursussen gegeven op de locaties MFA Het Spoor (Oud-Noord), wijkcentrum ’t Sant (West) en wijkcentrum de Heyhoef (Reeshof). In het Spoor en ’t Sant wordt les gegeven op donderdagmiddag, en in de Heyhoef op dinsdag- en donderdagochtend.

Je kunt nog meedoen!

Heeft u interesse? Voor de nieuwe cursussen worden nog deelnemers gezocht. De kosten voor de cursus inclusief het cursusboek bedragen €25,- (’t Sant) en €50,- (Heyhoef). Men kan de cursus voor Windows 7, 8/8.1 en Windows 10 ook volgen op de eigen laptop. Op locatie hebben we PC’s beschikbaar met Windows 10. Men kan gebruikmaken van de Meedoenregeling.

Reageer op dit bericht