Joris van Riel nieuwe projectmanager Circulaire Economie Midpoint Brabant

Met ingang van september is Joris van Riel projectmanager Circulaire Economie bij Midpoint Brabant. Hij treedt hiermee in de voetsporen van Miett Tajthy, die haar carrière vervolgt bij ERAC. Joris gaat zich richten op circulair ondernemen in textiel en leder voor de regio Midden-Brabant.

Over haar opvolger zegt Miett: “Joris is de juiste man op de juiste plek. Joris lééft textiel. Bij Midpoint Brabant Circulair gaat Joris het concept Up New verder uitbouwen. In Midden-Brabant komen diverse fysieke leer- en maakplekken voor circulair ondernemen in specifieke sectoren. In het Drögepand naast het TextielMuseum in Tilburg komt Up New Textiles, een belangrijk onderdeel ook van de ontwikkeling van het Museumkwartier. Er komen twee Up New Leather centra, één in Waalwijk nabij het nieuwe Schoenenmuseum en één in het Heuvelpark in Dongen. Circulair textiel en leder zijn nauw met elkaar verbonden, qua doelgroepen, processen en modetrends. Dit najaar wordt een online Up New portal gelanceerd voor informatie, inspiratie en ondersteuning bij circulair ondernemen en onderwijs. Midden-Brabant heeft als ambitie om uit te groeien tot een nationale circulaire hotspot. Met zijn gedrevenheid gaat Joris hier vast en zeker een flinke impuls aan geven.”

Textilium Futura

Joris is oprichter van Textilium Futura waarmee textielstad Tilburg zich kan etaleren als hét podium voor innovaties in de textielindustrie. Zoals onlangs met de Textour langs textielplekken in de stad, waarbij Joris en Miett vanuit Midpoint Brabant al intensief hebben samengewerkt. De apotheose is vanaf mei 2024 in de vorm van het jaarlijks terugkerende Textilium Futura Week. Ook is hij de motor achter de duurzame carnavalskiel 2022, het duurzame Willem II-shirt dat hij samen met Willem II en Robey sport verder gaat ontwikkelen, en de duurzame mantel van het Koning Willem II standbeeld dat van oude voetballen is gemaakt.

Vanuit ERAC, adviesbureau voor regionale ontwikkeling door Europese samenwerking, gaat Miett verder werken aan diverse projecten op het gebied van circulaire economie. ERAC ondersteunt Midpoint Brabant onder andere bij haar nieuwe Maatschappelijk Innovatie Programma voor Midden-Brabant.