Kamerkoor Fontys Conservatorium zingt Der Rose Pilgerfahrt.

Het Kamerkoor van het Fontys Conservatorium (onderdeel van Fontys Hogeschool voor de Kunsten) brengt onder leiding van Louis Buskens Romantiek in optima forma! Op vrijdag 20 en zondag 22 januari vertolken ze Der Rose Pilgerfahrt  van Robert Schumann (1810 – 1856). Der Rose Pilgerfahrt (1851) is zo romantisch, dat het werk bijna de hele 20e eeuw in vergetelheid bleef. Maar het stuk is bezig aan een opmerkelijke revival. We willen ons weer overgeven aan dieper in ons liggende sprookjesachtige gevoelens!

Rosa, een van de bewoonsters van de elfenwereld, wil bij het ontluiken van de lente de liefde leren kennen zoals die in de mensenwereld voorkomt. Net als de kleine zeemeermin van Andersen wil zij daarvoor mens worden. De waarschuwingen van de elfenkoningin, dat ze dan ook onderworpen zal zijn aan droefenis en ongeluk kan het verlangen naar de emotie van de liefde niet onderdrukken. Ze wil naar de mensenwereld en krijgt tenslotte toestemming. Daar ontmoet ze afwijzing, dood, rouw, maar ook verliefdheid en liefde. Ze wordt opgenomen in een molenaarsgezin, wordt verliefd, gaat trouwen en krijgt een kind. Bij haar heengaan geeft zij haar kind de roos mee, die haar koningin haar mee had gegeven om altijd bij zich te houden. Als engel wordt ze in de hemel opgenomen.
Der Rose Pilgerfahrt is een fantastisch sprookje op een tekst van Moritz Horn, dat heel fijnzinnig door Robert Schumann (pianist, componist, maar ook schrijver en journalist) op muziek is gezet. De eerste uitvoering (in 1851) was bij Schumann thuis. Zijn vrouw Clara speelde de pianopartij. Schumann was erg ingenomen met zijn compositie en maakte er later ook een orkestversie van. In de tweede helft van de 20e eeuw wilde men eigenlijk niet meer in sprookjes geloven en werd de poëtische schoonheid van het werk bijna vergeten.

Het kamerkoor van het Fontys Conservatorium is samengesteld uit studenten van de opleidingen zang en docent muziek, maar ook andere studenten kunnen zich bij het koor aansluiten. Het koor staat al sinds enige jaren onder leiding van dirigent Louis Buskens. Buskens is een bekende naam in de koorwereld, hij dirigeerde jarenlang het Brabantkoor en werkte aan talloze koorprojecten mee. Hij geeft het hoofdvak koordirectie aan de conservatoria van Tilburg en Groningen en is aan het Fontys Conservatorium ook regelmatig betrokken bij koor- en orkestprojecten en multidisciplinaire projecten. Het kamerkoor richt zich elk jaar op een project waar zij enkele maanden intensief aan werken. In het verleden waren dat bijvoorbeeld ‘de ‘Schubertiade’ met liederen van Schubert, en het Requiem van Duruflé. Nu dus weer Schubert, maar dan met Der Rose Pilgerfahrt!

Kamerkoor van het Fontys Conservatorium
Rosa                      Charlotte Janssen
Fürstin der Elfen        Willemijn Spierenburg
Marthe en Müllerin      Rianne Wilbers
Müller                     Ralph Koreman
Todtengräber            Ferdinand Liebenberg
sopraan                  Lotte van Roosmalen
alt                         Lieke Beirnaert
tenor                      Maarten van den Hoven
bas                        Peter-Paul van Beekum

piano                     Mark van Nispen
dirigent                   Louis Buskens

Vrijdag 20 januari 20.30 uur Muziekcentrum De Toonzaal Den Bosch
toegangsprijs € 9,50, tot 18 jaar gratis
https://www.detoonzaal.nl/detail/172/der-rose-pilgerfahrt

Zondag 22 januari 14.00 uur Het Cenakel, Cenakel 1 Tilburg
toegangsprijs € 9,50, tot 18 jaar gratis
www.cenakel.nl