Nieuws

GroenRijk Tilburg
Let op! Dit artikel is al 340 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Kansen blijven zien en denken in mogelijkheden: GroenRijk Tilburg heeft het drukker dan ooit

Hoewel de voordeur van de winkel helaas dicht moet blijven, zitten Wim, Marjolein en Luc van GroenRijk nauwelijks stil. Ze durven zelfs voorzichtig te zeggen dat ze het misschien wel drukker hebben dan ooit tevoren. “Normaal gesproken is dit al een drukke periode waarin we de winkel op de schop gooien en we vanuit de kerstperiode, de winkel weer gereed maken voor het voorjaarsseizoen. De kunst is altijd om dit zo onopvallend mogelijk te doen, met de klanten die in de winkel rondlopen. Nu zijn die klanten er niet, maar zijn we daarentegen onwijs druk met het verwerken van orders voor de webshop,” aldus eigenaar Wim. Zoon Luc (21) knikt instemmend mee. Nu ook hij mede-eigenaar van het familiebedrijf is – en ze een inspirerende digitaliseringslag hebben gemaakt – vonden wij het tijd om weer bij te praten met de familie.

Fotografie: Jules van Iperen.

Een grote verandering

GroenRijk Tilburg heeft een aantal jaar terug al de mooie eerste stappen gezet naar de online verkoop van hun producten. Hier plukken zij nu de vruchten van. Met maar liefst drie webshops die aangesloten zijn bij GroenRijk, hebben zij nu genoeg om handen. “Je ziet om je heen de nodige winkels stilvallen. Dat is natuurlijk vreselijk om te zien. Maar hier is dat gelukkig niet het geval. Daarom zijn we alle drie nog steeds blij,” vertelt Wim. Of het niet een enorm grote omschakeling is nu de voornaamste focus webshopbeheer is? “Absoluut,” legt Marjolein uit. “Als je me een jaar geleden had verteld dat wij er nu zo bij zouden zitten, had ik je voor gek verklaard. Echt onwerkelijk is het nog steeds.” Wim vult aan: “Eigenlijk zijn de enige overeenkomsten met ‘vroeger’ de spullen die je verkoopt. Verder zijn bijna alle werkzaamheden anders nu je vooral een webshop draait in plaats van een fysieke winkel.”

Een dag bij GroenRijk Tilburg ziet er nu behoorlijk anders uit dan voorheen. “We springen dagelijks in op planningen die continu wijzigen, omdat deze situatie zo anders is dan normaal. Wij hebben in onze carrière allemaal nog nooit zoiets meegemaakt als dit. Je merkte echt dat je in het begin een bepaalde vaste structuur mist die je normaal kreeg van de klanten die rondlopen in de winkel; de vraag van de klant stuurt als het ware je dag. Nu ben je vooral snel aan het schakelen en is het belangrijk dat je overal bovenop zit,” gaat ze verder.

Niet één, maar drie webshops

Hoewel de structuur in het begin zeker even zoeken was, is die gelukkig nu ver terug. “Het huidige personeel schakelt gelukkig net zo snel mee als wij. Zo zijn onze medewerkers bijna allemaal omgeschakeld naar inpakteam voor de webshops. Zelfs de mensen die in het horeca-gedeelte van onze winkel werkten. We verwerken nu wel honderden pakketten per dag,” vertelt Luc. Met zijn jonge leeftijd van 21 jaar heeft hij nog heel veel ambities en is hij een onmisbare factor geworden voor de webshops van GroenRijk Tilburg. “Ik heb op het Willem II college HAVO afgerond, toen ik de opleiding ondernemerschap en retail ging volgen. Vanuit een schoolopdracht is min of meer de derde webshop van ons bedrijf ontstaan, namelijk Tuincentrumoutlet.com. In februari gingen we live en in maart begon corona en is het een fulltime job geworden. En zelfs méér dan fulltime.” Naast Tuincentrum Outlet, zijn er ook nog de twee andere (al bestaande) webshops met specifiekere productgroepen: Tuinmeubels.nl en BBQkopen.nl. Bij ‘overkappingen Tilburg.nl’ – ook een website die aangesloten is bij GroenRijk Tilburg – kun je terecht voor informatie over verschillende overkappingen, veranda’s en accessoires. Ook vraag je hier gemakkelijk een offerte aan.

Bredere doelgroep

Door de verschillende webshops van GroenRijk, bieden zij een heel uitgebreid online assortiment aan. “Wat vooral tof is om te zien, is dat de doelgroep nu zo breed is geworden. Waar we eerst natuurlijk vooral de klanten hadden die in de winkel kwamen – waarvan het grote deel natuurlijk uit regio Tilburg komt – bezorgen we nu met de webshops door heel Nederland en zelfs in België. “Dat brengt ook verkoopvolumes met zich mee die we voorheen nog niet eerder meemaakte,” aldus Luc.

GroenRijk Tilburg

Bloemenstal, afhalen en thuisbezorgen

“Toch blijft het spannend wat het perspectief is voor de fysieke winkel. Ondanks dat het online zo goed gaat en we daar heel dankbaar voor zijn, hebben we natuurlijk ook nog gewoon de winkel,” zegt Marjolein. “Sinds deze week mogen onze klanten de bestellingen ook op komen halen bij onze winkel, dat vinden wij al heel fijn. Ook hebben we een bloemenstal voor de deur waar klanten een bosje bloemen of klein bloemstukje kunnen kopen.” Luc voegt daaraan toe: “Mocht je in de webshop niet genoeg informatie vinden, bijvoorbeeld over een plant die je graag wilt kopen, is er ook de optie om een afspraak in te plannen om te videobellen met een van onze medewerkers. Ook kun je WhatsAppen of bellen met een medewerker voor advies.” Op deze manier wil GroenRijk Tilburg hun klanten zo goed mogelijk van dienst zijn.

De toekomst

Op de vraag hoe de nabije toekomst eruitziet voor GroenRijk Tilburg, was het gezin het unaniem eens. “We hebben altijd plannen genoeg! Maar eerst is het belangrijk dat we onze groei goed blijven managen. Er is dit jaar veel personeel bijgekomen, we hebben nu maar liefst 80 medewerkers in dienst. We vinden het daarom nu eerst belangrijk dat alles achter de schermen goed loopt,” aldus Wim. “We zorgen ook dat we steeds efficiënter om gaan met het verzenden van onze bestellingen. Probeer maar eens een kamerplant heelhuids thuis te bezorgen! Daarvoor hebben we zelf dozen ontwikkeld,” vertelt Luc. “Dat gaat nu supergoed. We bezorgen nu ook grotendeels zelf. De kleinere pakketjes gaan mee met PostNL, maar sommige producten vinden we fijner om zelf te bezorgen in regio Tilburg. Zo weten we zeker dat alles heelhuids bij de klant aankomt. Kwaliteit blijft voor ons het allerbelangrijkst, ook nu de webshops groeien.”

Kortingscode

Wil jij een kijkje nemen de digitale showroom van GroenRijk Tilburg? Check dan Tuincentrum Outlet. Hier kun je vanaf nu dus ook – naast thuisbezorgen – kiezen om je bestelling af te halen. Het is ook mogelijk om je bestelling bij het afhalen af te rekenen. Extra leuk: wij mogen jullie een kortingscode cadeau doen! Met de code: TILBURGCOM10 ontvang je bij het afrekenen 10% korting op alle artikelen van de drie webshops van GroenRijk Tilburg. Deze kortingscode is geldig op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 februari 2021.