Nieuws

_95Q2547
Let op! Dit artikel is al 1205 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Koningin Máxima aanwezig bij uitreiking aan Kompaan en De Bocht in Goirle

Vandaag heeft Johnny de Mol, ambassadeur van Het Vergeten Kind, de ‘Kind Centraal’ Award overhandigd aan Kompaan en De Bocht. Hare Majesteit Koningin Máxima was hierbij aanwezig. De award wordt jaarlijks uitgereikt aan een opvanglocatie, initiatief, groep, persoon of fondsenwervende activiteit die zich buitengewoon inzet voor vergeten kinderen. In Nederland zijn er 33.000 vergeten kinderen die om verschillende redenen in opvangcentra wonen. Naast de awarduitreiking hebben kinderen uit de opvangcentra een zelfgeschreven boek aan Koningin Máxima overhandigd. De uitreiking van de ‘Kind Centraal’ Award is onderdeel van de Week van het Vergeten Kind. In deze week (29 januari – 4 februari 2015) vraagt de stichting een week lang aandacht voor ‘vergeten kinderen’ in opvangcentra.

Foto: Bastiaan Musscher Fotografie

Na de awarduitreiking en de overhandiging van het boek kreeg Koningin Máxima een rondleiding door het pand. Zo was H.M. Koningin Máxima getuige van onder andere een Woezel & Pip voorstelling, bezocht zij diverse bewoners en keek zij mee met een hiphop workshop gegeven voor tieners.

Spannende Verhalenbundel

In 2014 is de stichting langs 12 opvanglocaties geweest met de ‘Spannende Verhalen’ workshop. In totaal hebben 80 kinderen meegedaan. In de Spannende Verhalenbundel presenteert de stichting vol trots de spannende verhalen en de tekeningen van de deelnemers. Vandaag is het eerste exemplaar aangeboden aan H.M. Koningin Máxima.

Over Kompaan en De Bocht

Kompaan en De Bocht gunt ieder mens een veilig en zelfstandig leven. Kompaan en De Bocht is een fusieorganisatie (2009) tussen twee organisaties: Jeugdzorg en Vrouwenopvang. Met deze fusie zijn de kennis, ervaring en inzichten van de twee werelden bij elkaar gekomen waardoor een totaal aanpak van de problematiek mogelijk is, gericht op alle gezinsleden, voor alle leeftijden en alle leefgebieden.

Kompaan en De Bocht heeft vanuit deze twee werelden een ‘manier van kijken en werken’ ontwikkeld die is gebaseerd op de verbinding tussen opgroei-, opvoedings- en ontwikkelingsproblemen en onveiligheid in situaties van huiselijk geweld en kindermishandeling.

De doelstelling van Kompaan en De Bocht is: een veilig en zelfstandig leven met optimale kansen voor kinderen en gezinnen. Kompaan en De Bocht werkt bovendien aan een duurzaam effect van hulpverlening: de kansen voor de nieuwe of volgende generatie kinderen en ouders moeten structureel beter worden. De kinderen van nu, moeten niet de risico’s lopen die hun ouders liepen. Om deze doelstelling te behalen werkt Kompaan en De Bocht nauw samen met kinderen, hun ouders, gezinnen en hun omgeving; met gemeenten, zorg- en veiligheidspartners, maatschappelijk betrokken organisaties en bedrijven en kennisinstituten. De organisatie biedt onder meer specialistische jeugdzorg, vrouwenopvang, hulp na huiselijk of eergerelateerd geweld en pleegzorg.

De Week van Het Vergeten Kind

De ‘Kind Centraal’ Award uitreiking is onderdeel van de Week van het Vergeten Kind. De Week van Het Vergeten Kind is een initiatief van Stichting Het Vergeten Kind en loopt van 29 januari tot 4 februari 2015. Deze week staat in het teken van ‘vergeten’ kinderen in opvangcentra. Nederland telt ruim 33.000 kinderen in opvangcentra. Vergeten kinderen die mishandeld, misbruikt, verwaarloosd, verstoten of gevlucht zijn en opgroeien in sobere instellingen met minimale speelmogelijkheden en traumabegeleiding. Tijdens de Week van het Vergeten Kind organiseert de stichting elke dag een activiteit zoals: Manifestatie ‘Vrolijkste Handtekeningenactie van Nederland’, Talkshow ’Vergeten Kind Talks’, openingen van Tovertuinen (verbeterde leef- en speelomgeving binnen of rondom een opvanglocatie), première Het Vergeten Kind Filmfestival en het Slotfeest. Meer informatie over de Week van het Vergeten Kind via www.hetvergetenkind.nl.