KPN Marathon Cup op 6 december in Tilburg

Op het ijs van de Ireen Wüstbaan in Tilburg wordt op zaterdag 6 december de achtste wedstrijd verreden in de KPN Marathon Cup competitie. De beste marathonschaatsers strijden dan om de fel begeerde punten voor het klassement.

Deelnemers dit seizoen zijn bijvoorbeeld Jorrit Bergsma en Carien Kleibeuker, winnaars van Olympisch goud en brons in Sochi. En natuurlijk staat naar verwachting regionale topper Ruud Aerts uit Riel aan de start, evenals skatetopper Karen Teuling uit Eindhoven.

De races van het marathonpeloton staan garant voor spektakel, spanning, sensatie, sportiviteit, heroïek en volop strijd en actie. Ontsnappingen, zinderende sprints, valpartijen (helaas), bochtentechniek, ploegenspel; en dat alles in een moordend tempo, waarbij er maar een de winnaar kan zijn. Al vanaf de start van het seizoen in Amsterdam draaien de marathonraces vaak uit op een waar slagveld. Met een hels tempo en een spervuur aan demarrages.

Eigen huis

Brabander en natuurijstopper Ruud Aerts raakte vorig jaar bij de voorbereiding geblesseerd en kon toen helaas niet deelnemen in eigen huis. Reken maar dat hij op 6 december op scherp staat! Jorrit Bergsma, de Friese Olympisch kampioen op de tien kilometer, is dit seizoen ook vertegenwoordigd in het marathonpeloton. Hij komt uit voor de succesvolle en veelzijdige A-ware/Fonterra-ploeg (voorheen BAM) van de kleurrijke coach Jillert Anema. In het marathonschaatsen is het niveau inmiddels zo hoog dat zelfs Bergsma keihard moet knokken voor een overwinning. En er rijden deze winter meer Olympische medaillewinnaars van de langebaan op de marathon, zoals Bob de Jong, Jan Blokhuijsen, Jochem Uytdehaage, Mark Tuitert en Erben Wennemars. Andere bekende namen die naar verwachting aan de start zullen verschijnen zijn Jan Maarten Heideman, Arjan Stroetinga, Erik Jan Kooiman, de broers Jochem en Nick Uithoven, Kai Reus, de Belgische Bart Swings, Mariska Huisman en de
Italiaanse Francesca Lollobrigida.

Valpartijen

Er is de laatste weken veel te doen geweest over het marathonschaatsen door een aantal onfortuinlijke valpartijen. Zo raakten Martin van de Pol en Jane Ravestein bij een eerdere KPN Marathon Cup ernstig gewond en ging Christijn Groeneveld hard onderuit tijdens een training in Inzell. De KNSB is in gesprek met afvaardigingen van de marathonschaatsers in de Top- en 1e Divisie om te praten over hoe de veiligheid tijdens wedstrijden verbeterd kan worden. Er zullen meer medische hulpverleners bij wedstrijden aanwezig zijn en de KNSB doet onderzoek naar volledig snijvaste kleding en het dragen van een helm om de vitale lichaamsdelen te beschermen. Marathonschaatsers zijn op dit moment al verplicht om hand-, scheen-, en enkelbescherming te dragen.

Pure topsport

Mis het spektakel van de schaatsers met de lange adem niet! Kom zaterdag 6 december naar de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg voor nóg een ‘heerlijk avondje’. Niet alleen leuk voor de echte kenners, maar ook voor de liefhebbers van pure topsport. Ad Timmermans van het organisatiecomité van de KPN Marathon Cup in Tilburg: “De marathonschaatsers zullen de toeschouwers vermaken zoals alleen zij dat kunnen. Je voelt ze rijden, je proeft de wedstrijdspanning. Het is de kans om goedkoop en dichtbij hele goede schaatsers te zien en bijvoorbeeld hun (bochten)techniek te bestuderen. Ook wordt zichtbaar wie de sterkste benen hebben voor een eventuele Elfstedentocht en andere natuurijsklassiekers, waaronder de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee eind januari.” Aangevuld met muzikale ondersteuning en horeca wordt het een waar feest in de Tilburgse schaatstempel.

Kom alvast in de stemming met het volgende filmpje