Kunst werkt tijdens de Week van de Amateurkunst

 
Het is bijna zover, de vierde editie van de Week van de Amateurkunst (WAK) in Tilburg. Van 17 t/m 25 mei, zijn er in Tilburg, Udenhout en Berkel-Enschot allerlei amateurkunstactiviteiten (veelal gratis) te bezoeken. Zo zijn er ruim 130 optredens, concerten, festivals, exposities, workshops en open podia.

 

Zaterdag 17 mei wordt de WAK in Tilburg officieel geopend (12.30 uur) met een bijzondere paradeperformance in de tuin van Factorium Podiumkunsten. Onder regie van Paul van de Waterlaat en Inez Wolters zie je een kunstzinnig optreden geïnspireerd op de landelijke slogan ‘Kunst Werkt!’. Aansluitend start het openingsfestival (13.00 – 17.00 uur), georganiseerd door Art-fact en Factorium Podiumkunsten. In het gebouw van Koningsplein 11A heeft iedere kunstdiscipline een eigen podium (inclusief buitenpodium), waarbij ‘kunst in uitvoering’ letterlijk wordt doorgevoerd. Zo zie je onder meer kunstenaars van Ateliers.Reeshof Tilburg aan het werk, een preview van de multidisciplinaire theaterproductie ‘Merlijn’ door TTT Theaterproducties, dichtkunst door Harry Dijs en diverse dansuitvoeringen. Verder zijn er verschillende muzikale optredens, waaronder van de Nieuwe Koninklijke Harmonie met een voorproefje op hun Engelse concert. Gelijktijdig met het openingsfestival presenteren zich op deze zaterdag ruim 35 koren tijdens het festival Tilburg in Koor (vanaf 13.00 uur) in Theaters Tilburg en de Muzentuin.

 

De WAK Tilburg biedt verspreid over de week een rijk gevuld amateurkunstprogramma. Zo zijn er tien tot vijftien activiteiten per dag. Naast vertrouwde programmaonderdelen zoals WAKkere Wijken en Open Doek, introduceert de WAK Tilburg dit jaar ook nieuwe onderdelen als Try-Out, WAK Junior en Talentenkijker. Daarnaast brengt de WAK activiteiten in beeld met Showroomlabel: verrassende amateurkunstactiviteiten, ofwel echte bezoekerstips. Zo speelt Muzemento het wervelende muziektheaterstuk ‘Blauwbaard’ (17, 23 en 24 mei) en geeft Stichting Kivi een voorproefje van haar grote belevingsexpositie ‘Zie Je Wel(?)’ (17 t/m 25 mei). Ook zet de Hall of Fame haar deuren open met het festival ‘Elements of Hip Hop’ (24 mei) en neemt het Tilburgs Vocaal Ensemble je met ‘Totentanz, liederen van het laatste uur’ mee in verschillende ruimtes van het Natuurmuseum Brabant (24 mei).

flyer amateurkunst

flyer  amateurkunst 2

Op zondag 25 mei wordt de WAK muzikaal afgesloten met de accordeondag van Verrassende Ontmoetingen. Op verschillende podia in Theaters Tilburg zijn er muzikale en vocale optredens en wordt er teruggeblikt op een week vol amateurkunst. Kunst Werkt! Zeker in Tilburg!

 

De WAK is een landelijk evenement. In Tilburg wordt de WAK gecoördineerd door Art-fact, servicepunt voor amateurkunst. Meer informatie over onder andere de WAK-opening, WAK-finale en het programmaoverzicht met informatie over elke activiteit is te vinden op www.art-fact.nl/wak2014, de WAK Tilburg Facebook en in de WAKkrant (af te halen bij koningsplein 11a Tilburg en andere locaties in Tilburg, Udenhout en Berkel-Enschot).