Kunstenaar Luke Jerram komt terug naar Incubate

Incubate nodigt voor de tiende editie van het Tilburgse festival kunstenaar Luke Jerram opnieuw uit. Jerram is de man achter het pianoproject Play Me, I’m Yours, waarvoor Incubate een week lang 103 piano’s in de openbare ruimte zette. Om de tiende verjaardag van het festival te vieren, komt Jerram terug naar Tilburg. In de avonden van 15 tot en met 21 september voert Incubate zijn werk ‘Lullaby’ uit met en voor Tilburgers in alle zeven wijken.

“Om onze tiende editie te vieren wilden we graag een kunstenaar die eerder op Incubate heeft gestaan terugvragen met een ander project”, zegt Vincent Koreman, artistiek leider van Incubate. “‘Play Me, I’m Yours’ was zo’n geliefd en gewaardeerd project dat we gelijk wisten dat we Luke Jerram opnieuw wilden uitnodigen. En hij wilde graag meedoen, hij was erg onder de indruk van de inventiviteit en aanpakkersmentaliteit van Tilburg in 2011 en is daarom trots dat we weer een project van hem met Tilburgers doen.”

‘Lullaby’
Geïnspireerd door fonkelende kerstverlichting op bussen in zijn jeugd, maakte Jerram opnieuw een werk dat bedoeld is om de stad mooier te maken en mensen bij elkaar te brengen. Voor ‘Lullaby’ rijden tussen 15 en 21 september elke dag een grote groep fietsers tijdens zonsondergang (rond 20:00 uur) door Tilburg op met LED-lampjes kleurig versierde fietsen. Iedereen die mee wil doen aan dit bijzondere project kan zich aansluiten via www.incubate.org/lullaby.

Pianoproject ‘Play Me, I’m Yours’
De Britse kunstenaar Luke Jerram haalde in 2011 met zijn vorige werk op Incubate in Tilburg nationale en internationale pers, zelfs tot aan de Chinese televisie. De 103 piano’s die door de stad werden geplaatst voor ‘Play Me, I’m Yours’ waren door Tilburgse kunstenaars versierd en stonden in de openbare ruimte om bespeeld te worden door iedereen die dat wilde. Er werd massaal gebruik van gemaakt: van peuters tot 65-plussers, van professionele pianisten tot beginners, van internationale festival bezoekers tot Tilburgse hangjongeren. De vele positieve reacties maakten het tot een geliefd project onder bezoekers en bewoners, waarbij zelfs werd geopperd om het project permanent te maken.

Meedoen
Voor Lullaby is Incubate op zoek naar mensen die graag mee willen werken en fietsen. Via de websitewww.incubate.org/lullaby kunnen mensen meer lezen over het project, en zich opgeven voor verschillende zaken: Meefietsen met de tochten, het versieren van fietsen en het rijklaar maken van de fietsen.

Meer kunst op Incubate
Andere kunst op Incubate is het werk van Wendy White dat al vanaf 29 juli op de Tivoliparkeergarage naast 013 te zien is. Ook is het festival bezig met een crowdfunding-actie voor een spectaculair kunstwerk op de buitenmuur van de Hall of Fame door Maya Hayuk. In de festivalweek, die van 15 tot en met 21 september duurt zal er ook een speciaal ontworpen doek van Jennifer Mehigan gemaakt worden door het TextielMuseum en worden opgehangen bij de entree van Theaters Tilburg. Meer informatie over Incubate en de artiesten is te vinden op de website van de organisatie, www.incubate.org.

Incubate 2014 – 10e editie
Incubate is een stadsfestival voor cutting-edge cultuur. Gedreven door artistieke vernieuwing brengt het meer dan 200 culturele voorlopers. Zo presenteert Incubate een breed programma met vooruitstrevende muziek, beeldende kunst, debat, film en theater. In een intieme context aan een internationaal publiek. Black metal naast free folk. Verfrissende kunst naast inspirerend debat.

De tiende editie van Incubate vindt plaats van 15 tot en met 21 september 2014 op meer dan twintig locaties in Tilburg. Van café tot kerk. Van theater tot kelder.

Meer informatie staat op www.incubate.org.