Nieuws

Kaapstad
Let op! Dit artikel is al 671 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Kunstenaars kapen de Tilburgse binnenstad: van kauwgom-art tot snackbarkunst

Kunstwerken van op straat gevonden kauwgom, een ode aan de Tilburgse snackbar cultuur, reversed graffiti en ga zo nog maar even door. Op 10, 11 en 12 augustus wordt de Tilburgse binnenstad ‘gekaapt’ door makers, kunstenaars en vrijbuiters uit binnen- en buitenland. Het doel? Mensen vol verwondering en op een verfrissende manier naar onze stad laten kijken.

Kaapstad (en dan dus niet de metropool in Zuid-Afrika) is een gratis jaarlijks terugkerend evenement. Het vindt dit jaar voor het eerst plaats op het Piusplein, Heuvelplein, Pieter Vreedeplein en enkele uitschieters daarbuiten. Wat je kunt verwachten? Een serie aan City Hacks en Art Take-overs. Wij spraken artistiek leider van Kaapstad Sander van Bussel.

Kunst in de openbare ruimte

“Het idee is nog maar een paar maanden geleden ontstaan,” vertelt Sander. Een van de organisatoren vroeg hem mee te denken over een jaarlijks terugkerend evenement in augustus. En al snel werd het idee voor Kaapstad geboren. “We wisten al vrij snel dat we iets wilden doen met kunst in de openbare ruimte. Humor en tijdelijkheid waren hierbij heel erg belangrijk. We zijn op zoek gegaan naar kunstenaars die iets in de openbare ruimte konden doen en zo heeft het idee meer vorm gekregen.”

Het resultaat? Meer dan vijfentwintig kunstenaars en vijf gouden regels die de basis vormen voor het evenement.

  1. Kaapstad hackt de hele stad: we maken creatief gebruik van de stad, de mensen en de dingen.
  2. Kaapstad verwondert: verwondering is ons doel. Charme, humor en de omkering van het alledaagse zijn onze wapens.
  3. Kaapstad buigt de regels: regels zijn regels, maar als je ze een beetje buigt glip je er tussendoor.
  4. Kaapstad is een driedaagse overname: we laten de stad achter zoals we hem gevonden hebben.
  5. Kaapstad nodigt uit tot spelen: kind en volwassenen, kunstenaar en vrijbuiter, iedereen wordt uitgenodigd om mee te spelen, mee te doen en mee te maken.

“Ben Wilson is bijna een soort boegbeeld geworden voor Kaapstad,” vertelt Sander. “Hij beschildert vastgeplakte kauwgom op straat. Die kauwgom is illegaal, zijn kunst niet. Daarnaast tovert hij iets wat niet zo mooi is om naar iets heel moois. Dat is precies waar dit evenement om draait.”

Einde van de bouwvak

Dat het evenement in augustus plaatsvindt is niet geheel toevallig. Ten eerste vonden de organisatoren dat deze maand te weinig in Tilburg werd georganiseerd en ten tweede betekent Kaapstad het einde van de bouwvak. “Het is een week dat veel mensen terugkomen van vakantie. Het moment dat je terugkomt van vakantie is altijd het moment dat je weer even met een andere blik naar je huis, stad en mede Tilburgers kijkt. Met alle veranderingen die Kaapstad in de binnenstad met zich meebrengt, wordt dit gevoel alleen maar versterkt.”

Verandering in de stad

Sander hoopt dat iedereen met een open blik naar de stad kijkt en op zoek gaat naar de verandering die de kunstenaars hebben aangebracht. “Dit is geen evenement waar je even naar gaat kijken, je moet ook moeite doen om de verandering te vinden. Het zou helemaal mooi zijn als mensen zich bij alles in de stad gaan afvragen of het er altijd al zo uitzag. Zelfs als het niks met Kaapstad te maken heeft.”

Wanneer Kaapstad helemaal geslaagd is? “Als mensen vol verwondering en met een verfrissende blik naar de stad hebben gekeken. Maar ook als mensen zich uitgenodigd voelen om zelf na te denken over wat ze eventueel volgend jaar kunnen bijdragen. Ik zou het geweldig vinden als de groep groeit!”

Programma Kaapstad

Ben je benieuwd geworden naar het programma van Kaapstad? Hier vind je alle kunstenaars en de locaties waar zij actief zijn!

Reageer op dit bericht