Nieuws

le flux
Let op! Dit artikel is al 631 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Le Flux Culture Store combineert fashion, kunst en tatoeëren: ‘Uniek in onze soort’

‘Wow, zit er een tattooshop in deze winkel’ en ‘wat ruikt het hier nieuw!’ Het zijn een aantal van de vele reacties die creatieve broers Xander en Marc-Joost Mulder kregen sinds ze hun conceptstore Le Flux openden in de Telefoonstraat in Tilburg. Een unieke combinatie tussen fashion, tattoo en kunst.

Fotografie: Amber Meulenbroeks

“We hebben gekeken of er al soortgelijke shops waren in Nederland, maar wij konden ze niet vinden. Ook in het buitenland niet. We zijn vrij uniek in onze soort,” vertelt Xander.

Het idee ontstond een tijdje geleden. Xander had als tattooartiest een naam opgebouwd en een privéstudio in Eindhoven, maar wilde graag terug naar Tilburg. Marc-Joost wilde een fysieke winkel om zijn kledingmerk Instinct One te etaleren. En zo geschiedde: na een verbouwing van een paar maanden heeft Tilburg er een prachtige Culture Store bij. Aan de naam Le Flux ging een flinke brainstorm vooraf. “Het is Frans voor ‘de stroming’ en heeft daarbij een verwijzing naar onze verre roots. En daarbuiten klinkt het gewoon heel lekker,” gaat Xander verder.

Het interieur van de shop bevat het rauwe van de stad Tilburg, het strakke van een conceptstore en het steriele van een tattooshop. “We zijn nu anderhalve maand open en de reacties zijn goed,’’ vertelt Marc-Joost. “Het is nu zaak dat we meer naamsbekendheid opbouwen zodat meer mensen onze shop weten te vinden.”

le flux

Fashion en kunst combineren

De shop bestaat zoals gezegd uit twee delen: een tattooshop achterin de zaak en een winkelgedeelte met daarin kleding van merken als Instinct One, Champion, HUF, Saucony, Brixton, Clae, Quiet Life, Stance, Arkk en The Dudes. Marc-Joost is verantwoordelijk voor het winkelgedeelte.

“Ik zie een winkel echt als plek om kunst tentoon te stellen. Zo zette ik ook mijn kledingmerk Instinct One op. Ik bracht collecties uit in samenwerking met verschillende kunstenaars. Tattoo- en graffitiartiesten bijvoorbeeld. Dat wil ik nu ook laten zien bij Le Flux.”

Zo vind je buiten de kleding van Instinct One, ook posters van NULDER10 in de shop en zijn er plannen om rondom het vijfjarig bestaat van Instinct One in december, een tentoonstelling te organiseren.

le flux

Creatieve hart volgen

Xander heeft de verantwoordelijkheid over het tattoogedeelte en inmiddels jarenlange ervaring in het vak. De moeder van Xander en Marc-Joost is kunstenaar, maakt voornamelijk realistische schilderijen en stillevens en die passie is ook op Xander overgeslagen. “Ik teken eigenlijk al mijn hele leven omdat ik het vooral heel erg leuk vind. Mijn stijl kun je het beste als realistisch omschrijven.”

Zo’n vijf jaar geleden kreeg Xander de kans om zijn realistische tekeningen ook daadwerkelijk te tatoeëren. “Maar op een gegeven moment kwam ik meer in het hoekje van het minimalisme en dotwork werk terecht. Daar was ik ook erg goed in en ik verdiende er een lekker centje mee, maar daar lag mijn creatieve hart niet.”

En dus besluit Xander om zich verder te specialiseren in black/grey realisme en zijn hart te volgen. Maar aangezien er ook vraag is naar ander soort tatoeages, bindt Xander talenten aan zich die zijn gespecialiseerd in andere stijlen dan hijzelf. “Ik vind het belangrijk om jong talent de kans te geven. Zo heb ik het vak zelf ook geleerd. Clarence Milas tatoeëert ook voor ons en is gespecialiseerd in minimalistische tatoeages. Ook komt er nu een jongen met ons meelopen die eveneens passie heeft voor tekenen en de tattoocultuur.”

Maar ook Xander zelf blijft zich ontwikkelen. “Ik ben de laatste tijd veel bezig met realistische miniportretjes en wordt daar ook steeds beter in. Dat vind ik ook tof om te doen.” Zo tatoeëerde hij een miniportret van hiphoplegende Biggie Smalls op zijn broertjes  bovenarm.

le flux

Tattoos steeds meer een kunstvorm

Xander ziet ook een maatschappelijke verschuiving betreft het imago van tatoeages. “Mensen zien tattoos gelukkig steeds meer als kunstvorm. Dat komt denk ik ook door social media. Via Instagram kun je wereldwijd de beste tattooartiesten vinden en wordt er door artiesten onderling ook veel meer informatie uitgewisseld. Daardoor wordt de kwaliteit van tatoeages ook steeds beter.”

Ook Xander wil het ontstane internationale tattoonetwerk in Tilburg gaan etaleren. “Het lijkt me gaaf om op den duur goede tattooartiesten uit de hele wereld in te laten vliegen om een weekje bij Le Flux te laten tatoeëren.”

De tijd dat je met tatoeages werd geweigerd tijdens het stappen is inmiddels voorbij en een hype kun je het ook niet meer noemen. “Al is Nederland nog vrij bescheiden op het gebied van tatoeages. In Nederland gaan mensen vaak voor minimalistisch werk en kiezen ze voor plekken die ze kunnen bedekken. In Engeland staat bij wijzen van spreken iedereen tot in de nek vol.”

Of dat ook de ambitie van Xander is? “Dat weet ik eigenlijk niet. Er komt ongetwijfeld nog veel meer bij, want het begint op een gegeven moment toch te kriebelen.”

Kracht van het gebied

Het stukje Tilburg waar Le Flux gevestigd is, begint steeds meer een walhalla te worden voor mannelijk shoppend Nederland. Met zaken als Re-Issue, Stuen Store en Rib Eye Steak zijn er steeds meer zaken gevestigd waar je als man zijnde toffe kleding kunt scoren. Marc-Joost ziet dat als iets positiefs.

“Ik denk dat we elkaar versterken. Door Re-Issue komt onze doelgroep bij ons in de straat en dat gaat in de toekomst ongetwijfeld ook andersom zijn.” Elkaar beconcurreren doen ze dan ook niet, eerder versterken. “Wij zouden bijvoorbeeld ook geen collecties van merken inkopen die al bij een Re-Issue of Rib Eye Steak liggen. We willen juist het gebied versterken zodat we er allemaal van profiteren.”

Ook de opkomst van webshops ziet Marc-Joost niet als een bedreiging, maar eerder als een kans. “Ik heb een winkel altijd gezien als een plek waar je als ondernemer zijnde je mooiste producten tentoonstelt. Een webshop versterkt dit alleen maar.” Natuurlijk heeft Le Flux ook een online webshop gelanceerd.

Meer informatie

Je kunt Le Flux Culture Store vinden in de Telefoonstraat op nummer 38. Ze zijn op de volgende momenten geopend:

  • Maandag: gesloten
  • Dinsdag: 11:00 – 18:00 uur
  • Woensdag: 11:00 – 18:00 uur
  • Donderdag: 11:00 – 21:00 uur
  • Vrijdag: 11:00 – 18:00 uur
  • Zaterdag: 11:00 – 17:00 uur
  • Zondag: 13:00 – 17:00 uur

Reageer op dit bericht