Nieuws

Open tuinenroute
Let op! Dit artikel is al 55 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Leer Tilburgse natuur (en cultuur) kennen met de open tuinenroute 2021

Ben jij toe aan een flinke dosis verfrissende inspiratie? Mooi! Want 11 en 12 september vindt de open tuinenroute van stichting Op Groene Voet plaats. Veertig tuineigenaren nodigen je die dagen uit in hun bijzondere en natuurvriendelijke tuin. Daar valt dit jaar – naast een heleboel tuininspiratie – nog meer te ontdekken: Tilburgse creatieve makers exposeren of werken aan allerlei moois. De deelnemende tuinen liggen verspreid door Tilburg tot in Goirle en Udenhout toe en de meesten zijn het best te bereiken per fiets. 

#Natuurisookcultuur

Voor de zesde keer organiseert Stichting Op Groene Voet de open tuinenroute in Tilburg. Dit jaar is het thema ‘Natuur is ook cultuur’ want natuur en cultuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: er is geen enkele vierkante meter in Nederland welke niet gecultiveerd is. Daarbij wordt Tilburg‌ ‌steeds‌ ‌heter,‌ ‌we‌ ‌hebben‌ ‌steeds‌ ‌meer‌ ‌last‌ ‌van‌ ‌piekbuien‌ ‌en‌ ‌de‌ ‌biodiversiteit‌ ‌holt‌ ‌hard‌ ‌achteruit.‌ Hoe wij met de natuur, ook stadsnatuur, omgaan, is onderdeel van onze dagelijkse cultuur. Denk aan spelen of eten in de tuin, moestuinieren of in het weekeinde recreëren of eropuit gaan. Die cultuur is dus ook heel belangrijk. Het is inmiddels een noodzaak om bewust om te gaan met onze leefomgeving. Van het Tilburgse oppervlak is 40% in handen van particulieren, dus het is tijd om inspiratie‌ ‌op‌ ‌te‌ ‌doen‌ ‌voor‌ ‌de‌ ‌eigen‌ ‌tuin‌. En wat is er leuker dan bij anderen te gaan kijken?

Mooie makers

Tilburg is een stad met heel veel moois! De deelnemende makers zijn heel divers. Mooie Makers kunnen zowel professioneel als amateur zijn, starter of ervaren, maar wel altijd met een passie.  Denk aan‌ ‌vormgeving‌ ‌en‌ ‌beelden,‌ ‌hout-‌ ‌of‌ ‌textielbewerking,‌ ‌schilder-‌ ‌en‌ ‌tekenwerken,‌ ‌mixed‌ ‌media‌ ‌art,‌ ‌fotografie‌ ‌en‌ ‌bloemenkunst.‌ ‌In Frankrijk is Les arts & jardins‌ al jaren een zomers fenomeen, maar in Nederland is het nog minder bekend. In veel tuinen vind je één of meer makers of hun expositie, of ze zijn zelf aan het werk.

In oktober 2020 werden voor het eerst ook de verkiezing om de ‘10 Tofste Tuintjes van Tilburg’ georganiseerd. De winnaars doen dit jaar mee met deze route.

Open tuinenroute

Aanmelden

De meeste tuinen in handen zijn van particulieren en er kunnen nog zaken veranderen natuurlijk. Door je via deze website aan te melden, krijg je op 10 september de laatste actuele digitale plattegrond. Informatie en sfeerbeelden kun je vinden en delen via #ToffeTuinenTilburg op Facebook en Instagram.