Lees hier het statement aangaande Coronavirus van de Brabantse veiligheidsregio’s op 12 maart

tilburg dit weekend

Donderdagmiddag hebben premier Rutte, minister Bruins en de heer Van Dissel van het RIVM nieuwe landelijke maatregelen bekend gemaakt om de uitbraak van COVID-19 in te dammen en daarmee de zorg te ontlasten.

Rijksmaatregelen

Deze maatregelen vervangen de maatregelen voor Noord-Brabant die de voorzitters van de drie Brabantse veiligheidsregio’s hebben moeten nemen. De nieuwe maatregelen gelden vanaf vrijdag tot en met in ieder geval 31 maart 2020.

Voor Brabant is het van groot belang dat Brabanders de landelijke maatregelen opvolgen. Zoals het RIVM vanmiddag aangaf, is onze provincie op een kantelpunt aanbeland. Om te bepalen of aanvullende maatregelen nodig zijn, hebben de veiligheidsregio’s verdere informatie van het RIVM nodig.

Dat betekent dat de oproep om sociale contacten tot een minimum te beperken en geen nieuwe sociale contacten aan te gaan, onverkort van kracht blijft. Dit is ook van groot belang voor de gezondheid van ouderen en kwetsbaren in onze provincie.

Ook in Brabant worden evenementen en bijeenkomsten, met óf zonder vergunningsplicht, met meer dan 100 bezoekers verboden. Dat geldt ook voor publieke locaties, zoals musea, concertzalen, theaters en sportclubs en sportwedstrijden.

Inmiddels is duidelijk dat universiteiten en hogescholen in onze provincie tot en met het einde van deze maand geen fysiek onderwijs meer geven. De koepels van deze onderwijsinstellingen geven hiermee op hun manier gehoor aan het appel van het kabinet.

Ondertussen is het van belang dat mbo-opleidingen, middelbare scholen, basisscholen en locaties voor kinderopvang open blijven. Zoals de minister-president en het RIVM hebben toegelicht, is het sluiten hiervan geen effectieve maatregel om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Sluiten van basisonderwijs en kinderopvang zou betekenen dat ouders thuis moeten blijven. Dat moeten wij voorkomen. Omdat deze ouders mogelijk werkzaam in de zorg, bij de GGD, de ambulance, politie, brandweer en zeker ook het onderwijs.

Het kabinet realiseert dat dit veel vraagt van personeel in de kinderopvang, leerklachten en docenten. Terwijl zij in hun werk al onder druk staan. Des te meer waardering heeft het kabinet voor de inspanning die zij leveren. Voor iedereen in Brabant en Nederland, werkgevers, werknemers en andere organisaties, hebben deze maatregelen grote impact.

Mogelijke aanvullingen

Momenteel wordt afgewogen of voor Brabant nog aanvullende maatregelen nodig zijn.

Dit is een zeer zorgvuldig traject. Natuurlijk betrekken de veiligheidsregio’s in de beraadslagingen ook informatie en advies van het RIVM, GGD-en en andere experts. De komende dagen nemen ze daarvoor de tijd. Dat is noodzakelijk om afgewogen besluiten te kunnen nemen.

Voor actuele updates aangaande het Coronavirus kun je het beste de website van het RIVM raadplegen.