Literair festival TiLT in Tilburg

De start van de Boekenweek (7 maart) betekent eveneens dat literair festival TiLT er aan komt. Van donderdag 12 tot en met zondag 15 maart strijkt het festival weer neer in Tilburg met een gevarieerd, spannend en ‘waanzin’-nig programma. Liefhebbers van het geschreven, gezongen of geacteerde woord komen volop aan hun trekken op zes locaties in de stad tijdens dit ‘feest voor wie leest’.

Op zaterdag 14 maart zal traditiegetrouw het hoofdprogramma plaatsvinden. Voor de vijfde editie van TiLT Festival zal in alle hoeken en gaten van Theaters Tilburg literatuur in de breedste zin te vinden zijn. Taal vind je niet alleen in de boeken die je leest, maar ook in de muziek die je beluistert en de gesprekken die je voert – en dat zie je terug in het programma van deze avond. De namen? Joke van Leeuwen, Marc-Marie Huijbregts, Wim Helsen, Orde van de Dag, De Titaan, Nina Weijers, Jaap Robben, Yves Petry, Hanneke Hendrix, Bert Wagendorp en vele anderen!

Uni op TiLT

TiLT trapt af op donderdag 12 maart om 16:00 uur met Uni op TiLT, een samenwerking tussen TiLT, Academic Forum en studievereniging Complex. Writer in residence Annelies Verbeke gaat in de theaterzaal van Tilburg University in gesprek met wetenschapsfilosofe Trudy Dehue over de grenzen van de waanzin. Dehue laat in haar werk de schaduwkanten van onze fixatie op gezondheid en normaliteit zien. Wie er niet in slaagt om gezond te zijn, heeft dat aan zichzelf te danken. Wat heeft dat voor gevolgen? En wat valt er aan te verdienen?

Film op TiLT

In de avond verhuist TiLT naar filmhuis Cinecitta, waar Anton Dautzenberg en Annelies Verbeke een inleiding geven bij twee bijzondere films die zij uitkozen rondom het thema waanzin. Verbeke zal om half acht de spits afbijten met een inleiding op de documentaire over Jan Arends, waarna Dautzenberg de avond afsluit met de film ‘The Wicker Man’. Het levert een filmavond op die de waanzin laat zien in een persoon zelf, maar ook de gevolgen ervan op een gemeenschap.

Kroeg op TiLT

Op vrijdag 13 maart duikt TiLT Café Weemoed in met Kroeg op TiLT, waar Annelies Verbeke, vergezeld door koraspeler Lamin Kuyateh, en de jonge honden van De Titaan hun opwachting maken. In samenwerking met studievereniging Animo is Kroeg op TiLT de uitgelezen kans om dichter dan ooit bij deze publieksfavorieten te komen.

Morning after TiLT

Na al het literaire gefeest, is het tijd om bij te komen en terug te blikken met Annelies Verbeke en Joke van Leeuwen in de Kennismakerij. Onder het genot van een heerlijke brunch zullen de twee schrijfsters elkaar interviewen – over hun werk, maar ook over de dagen die Verbeke in Tilburg door heeft gebracht.

De Pont op TiLT

TiLT sluit af in museum De Pont, waar Dichter bij de Kunst gepresenteerd wordt, een dichtbundel met werk dat bij objecten uit de vaste collectie van De Pont geschreven zijn. Een project dat in 2010 het licht zag, toen toenmalige stadsdichter Cees van Raak begon met het uitnodigen van collega-dichters en hen die opdracht meegaf.  In Dichter bij de Kunst zijn de inmiddels 23 gedichten gebundeld. Een feestelijke presentatie en daarmee een feestelijke afsluiter van het grootste en meest veelzijdige literaire festival van Zuid-Nederland.

Kaartverkoop

Uni op TiLT
Theaterzaal Tilburg University
do 12 mrt | 16:00 uur
€ 5 / gratis op vertoon Tilburg University-pas
aanmelden via website Tilburg University

Film op TiLT
Filmhuis Cinecitta
do 12 mrt | 19:30 uur
€ 18
kaartverkoop via Cinecitta

Kroeg op TiLT
Café Weemoed
vr 13 mrt | 22:00 uur
toegang gratis

TiLT Festival
Theaters Tilburg
za 14 mrt | 20:15 uur
€ 22,50 / € 17,50 voor studenten en leden bieb
kaartverkoop via Theaters Tilburg

Morning after TiLT
Kennismakerij (Spoorzone)
zo 15 mrt | 12:00 uur
€ 12,50
aanmelden via info@tilt.nu

De Pont op TiLT
Museum De Pont
zo 15 mrt 14:30 uur
gratis op vertoon Boekenweekgeschenk of ticket TiLT Festival