Literatuur in de straten van Tilburg

De herfst is begonnen en met het steeds koudere weer en de feestdagen in aantocht de perfecte tijd voor een boek! Persoonlijk vind ik het heerlijk om uren door boekenwinkels te struinen op zoek naar het perfecte boek, en in Tilburg is genoeg keuze!

Door: Sander Hendriks

Een digitale dreiging

Het gaat niet goed met de boekenwinkels, met de komst van digitale boeken en webshops neemt de verkoop in winkels af. De wereld van boeken ligt mij nauw aan het hart. Al zo lang als ik me kan herinneren zit ik met mijn neus in de boeken. Voor mij gaat er niets boven in een comfortabele stoel zitten met een kop thee en een goed boek. Vanaf die plek heb ik duistere tovenaars verslagen, op de barricades van Parijs gestaan en een leger aan monsters en criminelen gestopt met het omslaan van een pagina. Hoewel ik in dit artikel vooral de nadruk op boekenwinkels leg, heeft Tilburg ook een prachtige openbare bibliotheek. Ik geef er echter persoonlijk de voorkeur aan boeken te kopen omdat ik al sinds kinds af aan droom van een goed gevulde boekenkast.

Naast de bekende ketens zoals bijvoorbeeld de Bruna, de boekenafdeling van de V&D en the Readshop zijn er nog een aantal winkels uniek voor Tilburg die je misschien al kent maar ik toch even wil belichten. In mijn ervaring hebben de zelfstandige winkels een divers aanbod; niet slechts de nieuwste, populaire boeken maar ook een groot aanbod aan boeken die al wat langer in omloop zijn. De zelfstandige boekenverkoper kent haar klanten goed en past het aanbod aan hun wensen aan.

Jong geleerd…

Het is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind om al vroeg in aanraking te komen met boeken. Eerst door voorgelezen te worden en vervolgens zelf te gaan lezen. Zelf zat ik uren te griezelen met boeken van Paul van Loon zoals De Griezelbus en Vampier in de school. Naarmate ik ouder werd bleef de wereld van horror en thrillers mij interesseren maar nu is Stephen King de schrijver die mij slapeloze nachten bezorgt. De Zevensprong aan de Nieuwlandstraat 37 heeft een passie voor kinderboeken. Een groot aanbod aan boeken voor kinderen tot en met zestien jaar zorgt ervoor dat er voor elk kind wel wat te vinden is. De winkel heeft een leuke kleurrijke aankleding die het erg toegankelijk maakt voor kinderen om alleen of samen met hun ouders op zoek te gaan naar een leuk boek.

Boekhandel Livius zit een stukje verderop in de Nieuwelandstraat op nummer 56. Ook deze winkel heeft een groot aanbod voor verschillende leeftijdscategorieën van stripboeken tot poëzie en  Russische literatuur. Ik heb er al vaak dat éne boek gevonden dat ik niet verwacht had te kunnen vinden. Een mooie verzorgde winkel met behulpzaam personeel die zeker een bezoekje waard is!

Tilburgse wederopstanding

Tot slot is er nog de grootste boekenwinkel die Tilburg te bieden heeft; Gianotten Mutsaers. Voorheen onderdeel van winkelketen Selexyz en later Polare is nu weer een echte Tilburgse boekenwinkel. Het is ook het bewijs dat Tilburgers zeker van lezen houden. Met het faillissement van Polare dreigde deze winkel te verdwijnen maar mede door een succesvolle crowdfunding campagne is deze winkel weer helemaal terug.

gianotten

Het is een winkel waar ik al jaren kom en een bezoekje aan het centrum staat voor mij gelijk aan een bezoekje aan deze winkel. De winkel heeft niet alleen een gigantisch aanbod aan nieuwe boeken maar ook een uitgebreide selectie aan tweedehands boeken.  Er worden ook vaak lezingen en boekpresentaties gehouden, een geweldige ervaring om auteurs en deskundigen uit de literatuurwereld te ontmoeten en aan de tand te voelen. Eerder dit jaar bracht bestseller auteur Karin Slaughter een bezoek aan de winkel. Het was unieke ervaring, de winkel koos niet voor een standaard boekpresentatie voor Slaughter’s nieuwste boek Veroordeeld, maar een high tea. Lezers konden onder het genot van een kop thee en hapjes wachten op hun beurt de schrijfster te ontmoeten.

Er is genoeg te lezen en te bekijken in Tilburg. Dus wacht niet langer en sla nog wat boeken in om het najaar door te komen. Het weer wordt er niet beter op, maar het tikken van de regen en het blazen van de wind vormen de perfecte soundtrack voor een dagje ongestoord lezen!

Heb jij nog goede tips? Laat het dan vooral achter in de reacties!