Luc Brants lanceert boek over geschiedenis van homoseksualiteit, gender- en seksediversiteit in Tilburg

Luc brants

Op 20 juli 2020, Roze Maandag, verschijnt het boek ‘Van Willem II tot Roze Maandag, de zichtbaarheid van homoseksualiteit, sekse- en genderdiversiteit in Tilburg’, geschreven door Luc Brants. Het wordt uitgegeven door Pictures Publishers, het Zuidelijk Historisch Contact en COC Tilburg Breda en omgeving.

Het boek zal door Pien Merkx, de voorzitter van het COC Tilburg Breda en omgeving worden aangeboden aan Theo Weterings, burgemeester van Tilburg en aan Rolph Dols, wethouder emancipatie en evenementen, in de LocHal in Tilburg.

Over het boek

Het boek is de neerslag van drie jaar onderzoek naar de geschiedenis van homoseksualiteit, gender- en seksediversiteit in Tilburg, een geschiedenis die verrassend rijk is. Beginpunt ligt in 1831, toen de toenmalige kroonprins, en later koning Willem II zich in de stad vestigde. Hij is de eerste Tilburger van wie zeker is dat hij homoseksueel gedrag vertoonde, maar die er ook een fortuin voor overhad om dat gedrag onzichtbaar te houden. Eindpunt ligt bij de Roze Maandag, het jaarlijkse evenement op de Tilburgse kermis waarbij homoseksualiteit, sekse- en genderdivers uitbundig wordt gevierd.

Weg tussen komst van koning Willem II en Roze Maandag

De lange weg die is afgelegd tussen de komst van Willem II en de Roze Maandag is weggezakt in het collectief geheugen, ook in dat van de LHBTI-gemeenschap zelf. Dat homoseksueel gedrag deels strafbaar is geweest, dat er in de jaren vijftig en zestig in Tilburg sprake was van homoseksualiteitsbestrijding, waarbij het gemeentebestuur over homoseksueel gedrag sprak als ‘misdadige handelingen van ongure elementen’ is niet meer bekend.

Hierdoor is het ook niet meer bekend dat er vanaf het midden van de jaren zestig in Tilburg dappere mensen zijn opgestaan om aan die vervolging een einde te maken. Dat de LHBTI-gemeenschap van nu op hun schouders staat wordt daardoor niet meer geweten.

Dit boek wil zowel de periode van zwijgen en onderdrukking van het slachtofferschap beschrijven als de strijd om aan die onderdrukking een einde te maken. Het is die kracht die ertoe heeft geleid dat homoseksualiteit, sekse- en genderdiversiteit een onderdeel is geworden van de Tilburgse identiteit.

Extra informatie

  • Prijs: €24,95
  • ISBN: 978-94-92576-30-9
  • Auteur: Luc Brants
  • Uitvoering: hardcover, genaaid gebonden, full colour, formaat 240 x 200 mm , 208 pagina’s, rijk geïllustreerd