Nieuws

Luc Tuymans
Let op! Dit artikel is al 218 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Luc Tuymans keert deze zomer terug in De Pont

De Pont museum in Tilburg organiseerde in 1995 de eerste tentoonstelling in Nederland van het werk van de Belgische schilder Luc Tuymans. Deze zomer keert de inmiddels wereldberoemde kunstenaar terug naar De Pont met een tweede overzicht, dat hij toepasselijk de titel The Return meegeeft. Hendrik Driessen, directeur van De Pont, neemt met deze tentoonstelling afscheid van het museum waaraan hij sinds de oprichting verbonden is geweest.

De tentoonstelling, die op 29 juni wordt geopend en in zeer nauwe samenwerking met de kunstenaar wordt samengesteld, omvat een vijftigtal schilderijen uit de periode 1975 tot nu, waaronder enkele recente werken die niet eerder te zien waren.

The Return is een van de twee grote Tuymans-tentoonstellingen die deze zomer in Europa te zien zullen zijn. Naast die in De Pont, toont Palazzo Grassi in Venetië nog tot 6 januari 2020 de eerste solo-tentoonstelling van Luc Tuymans in Italië.

Over Luc Tuymans

Luc Tuymans (Mortsel, 1958) hield zich als beginnend kunstenaar vooral met film bezig, maar geleidelijk aan won de schilderkunst zijn interesse. Lange tijd werkte hij buiten de schijnwerpers tot hij, eind jaren tachtig, de tijd rijp achtte om naar buiten te treden. Hij kreeg al snel succes, vooral nadat hij in 1992 deelnam aan de door Jan Hoet georganiseerde Documenta. In zijn vroege schilderijen broeit vaak het geweld, dat weliswaar buiten beeld blijft maar niettemin verontrustend aanwezig is. In het latere werk worden de verwijzingen daarnaar minder expliciet, maar zijn schilderijen roepen bij de kijker nog altijd een zeker ongemak op. Zijn werk blijft je verleiden en ook al kom je dicht bij de mogelijke betekenis ervan, het zal zijn geheim nooit helemaal prijsgeven.

  • Luc Tuymans – The Return
  • 29 juni – 17 november 2019

Reageer op dit bericht