Maak kennis met Tilburg.com fotograaf Jules: ‘Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken’

Jules van Iperen

Ze zijn gek op onze stad, op gezelligheid, op fotografie en zetten jou maar al te graag op de foto tijdens Tilburgse evenementen. We hebben het over de topfotografen van Tilburg.com! Nu het evenementenseizoen nog even op zich laat wachten, leek het ons het perfecte moment voor jullie om eens nader kennis te maken met deze toppers.

In dit artikel maken we kennis met fotograaf Jules van Iperen. Jules is met zijn 24 jaar een van de jongere fotografen van Tilburg.com, maar inmiddels wel een hele ervaren. Hij is geboren in onze stad, opgegroeid in Riel en woont sinds een aantal jaren weer in Tilburg. Al hopen ze in Riel dat hij snel weer terugkomt!

In 2011 kocht Jules zijn eerste camera bij Frans van Aarle. Hij fotografeert inmiddels dus al weer negen jaar en dat doet hij momenteel zelfs fulltime. Al moet hij ook nog steeds zijn bachelor scriptie afronden: “Maar die is écht bijna klaar.” Hij is gespecialiseerd in commerciële-, evenement-, portret- en reportage/nieuwsfotografie. En daarnaast maakt hij sinds enige tijd video’s (ook voor ons).

Check zijn website om een glimp op te vangen van zijn prachtige werk!

Vijf vragen aan Jules

1. Wat is de mooiste/meest waardevolle foto die je ooit gemaakt hebt?

“Het klassieke maar misschien toch onverwachte antwoord: de foto die ik morgen ga maken. Ik heb al heel veel vette beelden gemaakt de afgelopen jaren. Al deze beelden zijn waardevol op hun eigen manier. Bijvoorbeeld door wie er op staat, wat er gebeurt, een bepaalde techniek, iets dat na lange tijd gelukt is of een bepaalde herinnering met zich meebrengt. Toch merk ik dat ik blijf ontwikkelen en elke dag nieuwe waardevolle beelden en herinneringen kan maken. Daarom kijk ik graag vooruit op wat nog komen gaat en verwacht ik mijn meest waardevolle beeld altijd in de toekomst te zullen maken.”

“Oké, om dan toch één serie uit het verleden te noemen dan kijk ik nog heel graag terug op de serie rondom de halve finale en finale van de KNVB beker van vorig jaar met Willem II. Dit was wel mega tof om van zo dicht bij mee te maken.”

2. Waar ligt jouw kracht als fotograaf?

“Ik vind dit dus vrij moeilijk om te zeggen over mezelf, ik doe gewoon wat goed voelt. Zo heb ik een eigen stijl opgebouwd waarvan ik me wel bewust ben, maar niet constant mee bezig ben. Maar ik denk dat mijn kracht is: bijzondere dingen zien en daar creatief mee omgaan, mensen aanvoelen en soms net even ergens anders kijken of staan dan de rest. Ook heb ik een brede interesse voor veel dingen, ook dingen die niet gelijk in mijn straatje liggen. Dus zo sta ik er altijd voor open nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe dingen te proberen.”

3. Wie of wat zou je graag nog ooit op de foto willen zetten?

“Ik ben heel blij met alle dingen die ik mag doen en er komt ook altijd tof beeld uit. Ik hoop nog heel veel toffe dingen te mogen fotograferen in de toekomst en ik heb dan ook best nog een aantal evenementen en gebeurtenissen op mijn wishlist staan. Een van deze dingen is om een vooraanstaand persoon voor een langere tijd te volgen voor een reportage. Een voorbeeld hiervan is hoe fotograaf Pete Souza president Obama heeft vastgelegd tijdens zijn gehele presidentschap. Het lijkt me geweldig om zo’n serie te mogen maken van bijvoorbeeld een president, koning of de Paus.”

4. Op welke Tilburgse evenementen fotografeer jij het liefst?

“Ja dit is een lastige keuze want we hebben veel geweldige evenementen in (en om) onze stad. Ik ben zelf een muziekliefhebber, ook al kan ik zelf geen muziek maken, en hou erg van evenementen waar iets gebeurt. Waar de mensen zichtbaar in hun element zijn. Ik denk dat WOO HAH daarom een van mijn favoriete evenementen is. Het is niet per se de muziek waar ik de hele dag naar luister (eerder Best Kept Secret in dat geval), maar de mensen op dat festival zijn zo geweldig! Ze zijn helemaal in hun element. Dit maakt WOO HAH echt een feest om te fotograferen. Maar ook carnaval en roze maandag staan om dezelfde reden erg hoog bij mij op de lijst.”

5. Wat zijn jouw grootste hobby’s naast fotograferen?

“Ik heb van mijn hobby dus mijn beroep kunnen maken, wat natuurlijk mega tof is. Dit betekent wel dat ik fotografie minder als hobby zie over het algemeen. Ook maakt dit de hobby’s die ik naast m’n werk als fotograaf heb misschien wel minder bijzonder. Ik hou ervan om te koken. Iedere dag is dit toch wel weer een minuutje of dertig genieten van iets anders dan fotografie.”

“Wel kan ik m’n werk als fotograaf ook nog wel zien als soort van hobby hoor, zéker als ik bezig ben met een eigen project.”

Fotografen Tilburg.com

In een korte reeks stellen we elke week een van onze fotografen aan je voor. Wie zijn ze? Wat voor foto’s maken ze het liefst? En hebben ze nog een (fotografie) droom voor de toekomst? Naast Jules komen de volgende fotografen aan bod: Frans Versteden, Bas Haans, Camiel van de Wijdeven en Floor Lieskamp.