Marathonspektakel op Ireen Wüst ijsbaan

De top van het marathonschaatsen is op zondag 10 januari aanstaande vanaf 17 uur te vinden op de Ireen Wüst ijsbaan in Tilburg voor een spectaculaire krachtmeting in de KPN-marathoncompetitie van de KNSB.

Het peloton marathonschaatsers reist het hele land door voor de wedstrijden in de KPN Marathon Cup. De wedstrijd in Tilburg draagt dit jaar een nieuwe naam: de Ruud Aerts Sport Marathon. De inmiddels ex-marathonschaatstopper uit Riel draagt de sport een warm hart toe en was graag bereid zijn naam er aan te verbinden.

Aerts: “Ik verwacht een snelle wedstrijd met veel rijders die de topvorm benaderen. Voor de marathonschaatsers is die periode extra belangrijk omdat dan de grootste kans op natuurijs bestaat. Tot de favorieten bij de mannen behoren die van coach Jillert Anema, uit team Clafis.” Daarin zitten onder andere Jorrit Bergsma, Bob de Vries, Arjan Stroetinga, Erik Jan Kooiman en Niels Mesu. “Daarnaast verwacht ik Fabio Francolini voorin, de winnaar van vorig jaar. Ook Thom van Beek is een klasbak die me heeft beloofd wat te laten zien in Tilburg.”

Het niveau van de marathonschaatsers – sinds dit seizoen allemaal verplicht voorzien van een helm in verband met de veiligheid – is elk jaar hoger. Ze presteren wekelijks tot en over de grens van hun kunnen. Vijftig kilometer lang actie met demarrages, achtervolgingen, valpartijen en ploegenspel. Ook de races van de vrouwen zijn bijna zonder uitzondering aantrekkelijk om te zien. Volop actie, spanning, ontsnappingen en zinderende sprints.

“Bezoekers zullen versteld staan van de snelheid waarmee het peloton voorbij raast”, vertelt Aerts. “Dit is in het echt vele malen mooier dan op tv. Daarnaast krijg je vaak mooie stukjes ploegenspel te zien, waarbij ploeggenoten elkaar helpen. De combinatie van snelheid, tactiek en uithoudingsvermogen maakt het een echt spektakel!”

Programma 10 januari 2016:

17:00 uur – Dames Topdivisie (70 ronden)
18:00 uur – Heren Topdivisie (125 ronden)
19.30 uur – Heren beloften (100 ronden)

De entree aan de kassa bedraagt € 8. In de voorverkoop kost een kaartje slechts € 6. Deze vindt plaats op maandag 4 januari 2016 vanaf 19.30 uur bij de ingang van de Ireen Wüst ijsbaan en na 21 uur bij de trap in de hal van TKwadraat.