Nieuws

scoor een boek!
Let op! Dit artikel is al 815 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Meer dan 7.000 jeugdboeken gelezen tijdens eerste Brabantse editie Scoor een Boek!

Na tien weken lang boeken ‘scoren’ in de klas, klonk op dinsdag 10 april Het Fluitsignaal. Zo’n 1.500 basisschoolleerlingen uit de regio Tilburg waren te gast bij Willem II voor een sportieve afsluiting van Scoor een Boek! Tijdens dit leesproject opgezet door de Bibliotheek Midden-Brabant en Willem II Betrokken, werden kinderen uitgedaagd om in 10 weken tijd zoveel mogelijk mooie boeken te scoren. Hierbij werden ze aangemoedigd door profvoetballer Ben Rienstra. Na Het Fluitsignaal bij Willem II maakte burgemeester Weterings de eindscore bekend: samen lazen alle deelnemende leerlingen maar liefst 7.352 boeken. Zou je die boeken allemaal op een rij zetten, dan kun je er de volledige zijlijn van het Willem II-veld (105 meter) mee vullen.

Voetbal en lezen

Ter afsluiting van leesproject Scoor een Boek! kwamen leerlingen en leerkrachten van alle deelnemende scholen op 10 april naar Tilburg voor Het Fluitsignaal, een sportief evenement op het terrein van Willem II. In drie rondes namen de klassen het tegen elkaar op bij allerlei verschillende spellen, zoals een stormbaan, ballenestafette en een gezondheidsquiz. “Kinderen hebben erg naar deze ochtend uitgekeken,” vertelt leerkracht Angela Kusters van basisschool De Driehoek. “Ze hebben me wel tien keer gevraagd of ik mijn camera mee heb, want ze willen straks allemaal op de foto met een speler.”

Die Willem II-spelers kwamen natuurlijk ook even een kijkje nemen tijdens het evenement. In het enthousiasme waarmee ze ontvangen werden, zag je de kracht van dit unieke leesproject: voetbal brengt kinderen letterlijk en figuurlijk in beweging. Burgemeester Theo Weterings: “Voetballers geven het goede voorbeeld en roepen leerlingen op om te gaan lezen. Het is goed dat dat nu ook in Tilburg gerealiseerd is.”

Leerlingen laten scoren

Scoor een Boek! is een leesproject voor groep vijf en zes van de basisschool en is opgezet als een wedstrijd. Bij De Aftrap in week één bezochten leesconsulenten van de Bibliotheek alle deelnemende klassen met een topselectie aan boeken, een stapel scoreposters én een motiverende videoboodschap van Ben Rienstra. Deze Willem II-speler daagde leerlingen uit om in de tien weken daarna zoveel mogelijk mooie boeken te scoren. Tijdens De Rust halverwege was er opnieuw een videoboodschap en ging de leesconsulent met de kinderen in gesprek: welke boeken zijn favoriet? Welke leestips heb je voor je medeleerlingen? Hoe kies je boeken? Leerkracht Angela Kusters: “Het wedstrijdelement motiveerde leerlingen echt. Op school ontstond zelfs een stevige competitie tussen twee klassen: toen de ene klas zag dat de scoreposter bij ‘de buren’ voller was, zetten ze nog even een tandje bij met lezen.”

De combinatie van voetbal en lezen levert leuke lessen op, maar de lat ligt hoger dan dat. Met het vergroten van leesplezier, willen de Bibliotheek en Willem II bijdragen aan een succesvolle taalontwikkeling voor leerlingen. Want als je niet goed kunt lezen, sta je behoorlijk op achterstand als het gaat om je verdere toekomst en loopbaan. Toch verlaat in Nederland vandaag de dag één op de tien kinderen de basisschool met taal- en leesproblemen.

Warmdraaien voor het vervolg

In totaal deden dit voorjaar twintig basisscholen uit Tilburg, Hilvarenbeek en Oisterwijk mee aan de eerste Brabantse editie van Scoor een Boek! Het project werd mede mogelijk gemaakt door Albert Heijn, Attractieverhuur Moonen, Gebr. Versteijnen, ING Nederland Fonds, Joore, Logistic Force, Rabobank Clubkascampagne, Q-Promotions, Speco, Tivoli Fonds, Van Onzenoort, Wij Zijn Tilburg en Willem II. De Bibliotheek Midden-Brabant en Willem II Betrokken hopen hun samenwerking voort te zetten en Scoor een Boek! uit te kunnen bouwen tot een jaarlijks terugkerend leesproject; ze zijn nog op zoek naar aanvullende sponsoren.

Reageer op dit bericht