Nieuws

Met je hart
Let op! Dit artikel is al 453 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Met je hart meets Factorium en Andrew Greenwood

Maar liefst 55 ouderen van stichting Met je hart hebben genoten van een cultureel ochtendje. Wat begon als een gesprek met Andrew Greenwood over het geven van danslessen aan ouderen, liep uit op een ochtend vol dans, muziek, toneel en nog veel meer.

Foto: Frans Versteden

Stichting Met je hart wist dat als ze ouderen zouden vragen om mee te gaan dansen, ze toch zouden zeggen; ‘nee dat kunnen we niet meer’. En dus pakten ze het anders aan. Ze bedachten een uitnodiging met de tekst: ‘Wij dagen u uit! Factorium bestaat 150 jaar en zij willen u kennis laten maken met alles wat nog mogelijk is. Wilt u ook wel weer eens voorzichtig dansen, toneel spelen, zingen, muziek maken of gewoon tekenen, schilderen of knutselen? Meld je dan aan!’ Hier werd volop gereageerd, maar liefst 55 ouderen durfden de uitdaging aan.

Over de culturele ochtend

De ouderen kwamen binnen en mochten plaats nemen aan twee mooi gedekte (met hartjes bezaaide) lange tafels. Waar ze een lekker koekje met koffie of thee kregen.Myrthe (medewerker en maker van het dagprogramma) nodigde iedereen daarna uit in de grote zaal. Waar kort stil gestaan werd bij het 150 jaar bestaan van het Factorium.

Daarna werden de ouderen al snel verast door een jonge dame die op stoelen klom de ouderen in de hand nam, aankeek in de ogen en zorgde voor een glimlach. Hierna stond daar Andrew Greenwood, hij is de man die dans als medicijn wil doorgeven en founder is van ‘Swich2move’. Heel voorzichtig vraagt hij de ouderen de hand ietwat te bewegen, van naar het slaan op de knieën tot het op de stoel heen en weer te wuiven met armen en stampend op de grond. Dit alles wordt begeleid door een cellist en een drummer. De ouderen giechelen wat, maar later doen alle 55 inclusief alle vrijwilligers volop mee, je ziet ze genieten. Hartverwarmend om te zien wat het met de ouderen doet. Mensen hebben genoten en geven aan dat dit echt heel erg geweldig is en dit zeker veel vaker willen gaan doen.

Ook maakten de ouderen kennis met muziek maken, theater maken, zingen en blind je overbuurman tekenen. Dit laatste komt uit een ander mooi project ‘Stoute schoenen’. Ouderen zijn tot veel meer in staat dan ze denken.  Het gevoel van eenzaamheid komt ook vaak doordat ze denken dat ze het niet kunnen, dat ze een last zijn, maar ook omdat ze gewoon niet durven. Maar na vandaag was het duidelijk! Dit moeten we vaker doen, dus Met je hart gaat kijken naar een mooie samenwerking met Factorium, Andrew en Stoute Schoenen want na vanmiddag is duidelijk dat ouderen op een simpele manier weer in hun kracht kunnen worden gezet. Ze stonden werkelijk allemaal versteld van hun eigen kunnen en genotem volop van hun eigen plezier.

Reageer op dit bericht