Nieuws

studentenhuis quarantaine
Let op! Dit artikel is al 77 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Met je studentenhuis in quarantaine: bierproeverijen, pubquizzen en huisdiners

We kennen natuurlijk de verhalen van gezinnen in quarantaine met ouders die hun kinderen moeten lesgeven. Maar hoe gaat dat eigenlijk in een studentenhuis met 9 vrouwen? Wij spraken ‘Huize Tos’ (afgeleid van La Toscana, de frietzaak waarboven ze wonen).  Zij vertellen ons alles over het leven in een studentenhuis tijdens deze coronacrisis.

Van verveling geen sprake

Huize Tos is oorspronkelijk een huis met zeven vrouwen. Allemaal zijn ze lid van dispuut AQB? en aangesloten bij studentenvereniging T.S.C St. Olof. Tijdens deze quarantaineperiode wonen ze met negen in totaal, doordat er twee vriendinnen tijdelijk zijn ingetrokken. Vervelen doen ze zich niet, want er worden genoeg leuke dingen georganiseerd.

Zo organiseerden ze een chique huisdiner waarbij er in groepjes van twee gangen werden voorbereid. Ook organiseren ze bierproeverijen, een pubquiz, een Mario Kart toernooi en genoeg spelletjes avonden. Loes (19) vertelt dat ze samen een goed ritme hebben opgebouwd. “We staan ’s ochtends tussen 9 en 10 op, ontbijten samen in de keuken en gaan vervolgens sporten of naar werk. Sporten doen we thuis door middel van online Basic-Fit lessen of we gaan buiten skeeleren.

Wordt er nog gestudeerd?

Voor het studeren hebben ze speciaal een kamer ingericht. Hier studeren ze samen of werken ze aan opdrachten. Fran (21): “Samen nemen we dan ook koffiepauzes, net zoals we dat in de UB zouden doen.” Tot nu toe loopt er in huize Tos niemand studievertraging op door de maatregelen rondom corona. Wel wordt er volgens de huisgenoten minder gedaan voor studie dan normaal gesproken.

Dat de UB (lees: Universiteit Bibliotheek) nu dicht is, is volgens Bente (20) de grootste domper. “Normaal zitten we daar lange dagen aan studie en nu moet alles thuis. Natuurlijk is er nu veel meer afleiding en sprake van studie ontwijkend gedrag.”

‘Vriendjes mogen langskomen als ze zich aan de regels houden’

De corona-maatregelen hebben tot veel verwarring gezorgd onder de studenten, want hoe leef je de maatregelen na in een studentenhuis? Over het beleid waren de huisgenoten het snel eens: boodschappen doet telkens een persoon tegelijk. De rest geeft door wat ze willen hebben en dat wordt vervolgens gekocht. Mensen buiten het huis zijn momenteel niet welkom.

Vriendjes mogen langskomen maar enkel als zij zich in hun eigen studentenhuis ook strikt aan de regels houden. De meeste gaan niet langs bij hun ouders, maar wanneer dit wel gebeurt, wordt er bij een bezoekje altijd 1,5 meter afstand gehouden.

‘We kunnen zo onze eigen sieradenlijn beginnen’

Voorlopig zullen de studenten in huize Tos zich wel vermaken. Zolang de quarantaineperiode van kracht is blijven zij lekker zonnen op het dakterras, een beetje studeren en armbandjes en kettingen maken. En vooral dat laatste is momenteel een favoriete bezigheid. Lotte (20) geeft aan dat ze inmiddels al voor 50 euro aan kraaltjes en attributen heeft gehamsterd. “We kunnen inmiddels makkelijk onze eigen sieradenlijn beginnen”, zegt ze lachend. 

Verder hopen de huisgenoten vooral dat ze deze zomer nog op de geplande lustrum reis kunnen naar Split, Kroatië. Helaas is niets zeker in deze tijd, maar wij hopen in ieder geval met ze mee.

Reageer op dit bericht