Mooie foto’s van ondergronds Tilburg

ondergronds Tilburg

Een tijdje geleden lieten we je zien hoe gaaf Tilburg er van bovenaf uitziet. In dit bericht doen we het omgekeerde; we hebben een van onze fotografen, Bas Haans, onder de grond gestuurd. Meerdere aannemers zijn in opdracht van de gemeente Tilburg onder de grond aan het werk. Wij bieden je een kijkje in hun werkomgeving.

Foto’s: Bas Haans

Onze stad krijgt op verschillende plekken een extra riolering. Door klimaatverandering zijn er steeds vaker hevige regenbuien. Op een aantal plaatsen in Tilburg leidt dit tot wateroverlast. Daarom wil de gemeente op vijf plaatsen blauwe aders hebben; deze ondergrondse leidingen bergen overtollig regenwater en voeren het af naar waterparken (opvangbassins) aan de rand van de stad.

Meerdere boringen voor ondergronds Tilburg

Er wordt nog enkele jaren gewerkt aan de blauwe aders. Het gaat om de volgende locaties:

  1. Fatimastraat/Caspar Houbenstraat
  2. Kwaadeindstraat/Burgemeester Bechtweg
  3. Burgemeester van de Mortelplein/Heinsiusstraat
  4. Enschotsestraat/NSPlein
  5. Quirijnstok

 

Perskuil bij de Hasseltrotonde

Deze perskuip ligt naast de Hasseltrotonde. Op dit moment graven ze vanaf daar naar de Kwaadeindstraat. Er wordt vierentwintig uur per dag gewerkt in twee shifts, vijf dagen per week. Wanneer ze klaar zijn met het boren richting de Kwaadeindstraat, begint het boren richting de Burgemeester Bechtweg. Daar komt een waterpark (opvangbassin) waar de blauwe ader het water naartoe voert.

 

Blauwe ader Hasseltrotonde

De eerste tunnel bij de Hasseltrotonde moet in totaal 850 meter lang worden. Deze ondergrondse leiding ziet het licht bij de Kwaadeindstraat waarschijnlijk begin augustus dit jaar. De tunnel bestaat uit buizen met een doorsnede van 1,60 meter en zijn twee of vier meter lang.

 

Hydrauliek pomp

Per dag komt er twintig meter tunnel bij dankzij een combinatie van boren en persen tegelijk. Voorop zit een boorkop van acht meter lang, deze haalt het zand weg. Aan de achterkant staan hydraulische cilinders die de boor en alle buizen erachter voortduwt.

 

Eerste officiële waterpark van Tilburg bijna klaar

 

Waterpark Moerenburg

De blauwe aders moeten natuurlijk het overtollige regenwater ergens kwijt. Daarom worden aan de rand van de stad waterparken aangelegd. Op bovenstaande foto zie je de aanleg van het waterpark Moerenburg. Deze ligt naast het Wilhelminakanaal ter hoogte van de Kommerstraat. Dit waterpark moet in de zomer van 2016 klaar zijn. Het waterpark vangt het overtollige water op dat bij hevige regenbuien niet weg kan in de Fatimastraat en omgeving.

 

Uitstroombak Moerenburg

Hierboven zie je de uitstroombak op waterpark Moerenburg. Hierachter zit een pompinstallatie. Wanneer het waterpark helemaal af is, pompt de installatie erachter het overtollige regenwater van de Fatimastraat naar deze bak. Vervolgens stroomt het door naar het waterpark.

 

Waterpompinstallatie bij waterpark Moerenburg

De pompinstallatie achter de uitstroombak is twaalf meter diep.

 

Pompen bij waterpark Moerenburg

De twee ‘ballen’ zijn pompen, deze zorgen ervoor dat het water naar de uitstroombak gaat. Vervolgens stroomt het water vanuit daar waterpark Moerenburg in. Een deel zakt in de grond en een deel stroomt door naar de beek Voorste Stroom.

Mocht je meer willen weten over dit project, bekijk dan de website van de gemeente of ga zelf een kijkje nemen bij het uitkijkpunt op de Hasseltrotonde.