Mooi(er) Tilburg

Zoals iedere rechtgeaarde en betrokken Tilburg bekommer ik me ook om de inrichting en uitstraling van onze stad. Het is een thema dat nogal wat emotie kan oproepen en waar veel Tilburgers graag hun gal over spuwen. We zijn per slot van rekening allemaal ervaringsdeskundigen. En uiteraard is een discussie niet compleet zonder dat Cees de Sloper passeert. Maar laten we het eens van de positieve kant bekijken. Wat ging er in de afgelopen pakweg 20 jaar wel goed?

Door: Tijmen Bergen

Het goede voorbeeld

Als je weinig mooie oude gebouwen hebt, moet je mooie nieuwe gebouwen neerzetten of mooie plekken creëren. In Tilburg zijn dat bijvoorbeeld Interpolis, het Kromhoutpark, Factorium, de Schouwburg en 013. Wat je smaak ook is, hier is stuk voor stuk iets bijzonders neergezet. Op Architectuurgids Midden-Brabant staat een overzicht van nog veel meer fraaie voorbeelden van architectuur in onze stad.

Persoonlijk ben ik fan van de Stadsheer met die grappige vogelhuisjes. En met de nieuwe bomen en kunstwerken in het midden en Talent Square en Buxusplaats richting het prachtige station krijgt de Hart van Brabantlaan zowaar een zekere grandeur. Net zoals de Burgemeester Brokxlaan die door de Spoorzone loopt dat in potentie ook heeft. Dit gebied heeft mijn hart overigens vanaf het allereerste moment gestolen met alle prachtige monumentale, industriële gebouwen en als pronkstuk de polygonale loods. Één van de pareltjes van Tilburg is toch wel het Peerke Donders Park. Met het schitterende Paviljoen, de kapel en de mooie beeldentuin. Ik kan nog wel even doorgaan. Hoe dan ook, in Tilburg is echt heel veel moois te zien.

De kritische Tilburger

Nou heb ik in een eerdere column al eens mijn verbazing geuit over ‘de Worst’, het meest recente bouwsel aan de Noordhoekring. De ontwikkelaar liet vanuit Vught, zonder enige blijk van trots of eer in zijn werk, zoveel mogelijk stenen op elkaar leggen. En tegen een zo laag mogelijke prijs. Goedkoop dus. Of is dat misschien duurzaam? Het gevolg was in ieder geval het zoveelste troosteloze, saaie element binnen de Ringbanen. Maar, lijkt het tij zich te keren?

Want uitgerekend de altijd bekritiseerde McDonalds aan het Piusplein met zijn grijze betegelde buitenwanden lijkt zich de kritiek te hebben aangetrokken. Het gebouw dat als een soort puist uit het verder gezellige Piusplein steekt, is aangepast aan het  ‘groene’ imago dat de Mac tegenwoordig wil hebben. En wie weet halen de houten shutters de kleur van het Piusplein een beetje op. Want dat is wel nodig nu daar sinds kort het ‘icoon’ Piusplaza verrijst. Drie blokken steen. Tegen elkaar aan gezet. Letterlijk.

En ik snap wethouder De Vries wel hoor. Er moet balans zijn tussen architectonisch spannende gebouwen en functionele gebouwen. Een mooie stad zonder functionele gebouwen voor de bewoners is ook niet logisch. Bovendien moeten we geen geld over de balk gaan smijten. De Markthal in Rotterdam bijvoorbeeld is prachtig, maar ging vele miljoenen over budget.

Groener Tilburg

Maar volgens mij is er zoveel meer tussen een miljoenen verslindend, prestigieus project en een fantasieloos ding als de Worst. En dat zit hem bijvoorbeeld in meer groen. Want ook al hebben we daar heel wat van rondom Tilburg, wat mij betreft kan er binnen onze stadsgrenzen nog wel wat bij. Tilburg staat ternauwernood nog in de top 20 op de ranglijst van Nederlands groenste steden. Tussen 2009 en 2014 is het groen binnen de Tilburgse stadsgrenzen met 12% gedaald.

Zullen we dat proces eens omdraaien?

Ik roep bouwers en bewoners van Tilburg op om de stad groener en mooier te maken. Maak je gevel bijvoorbeeld groen met een verticale tuin. Kijk hier maar eens naar voorbeelden die je met een eenvoudige zoekopdracht vindt.

En graffiti-artiesten opgelet: groene graffiti is het helemaal! Hier vind je het recept waarmee je eenvoudig met wat mos, karnemelk en bier prachtige, milieuvriendelijke, groene versiering voor de stad kan maken.

Een nog mooier en groener Tilburg. Laat dat maar meteen mijn wens voor 2015 zijn.

FOTO: Anthonie Quispel