Neushoornbeschermers bij Safari Inside

De ‘neushoornbeschermers’ van het Dutch UAS-team zijn op zondag 14 december van 11.00 tot 12.30 uur te gast bij Safari Inside: het nieuwe gratis initiatief van Beekse Bergen. Experts verschaffen daarbij boeiende informatie over wilde dieren alsmede het werk van deskundigen en natuurbeschermers.

Bedoeling van Safari Inside is om belangstellenden de gelegenheid te geven zich meer te verdiepen in de achtergronden van het wilde dierenrijk. Educatie is namelijk één van de belangrijkste doelstellingen van Safaripark Beekse Bergen. Olifantendeskundige Marjo Hoedemaker was in oktober de eerste gast. Ook Tammy Hoth, directrice van The AfriCat Foundation, wist tijdens de tweede Safari Inside vele aanwezigen te boeien met haar verhaal.

Drone

Het Dutch UAS-team wil de nog in het wild levende neushoorns beschermen. Nietsontziende stropers in Zuid-Afrika doden deze dieren om vervolgens de waardevolle hoorn af te zagen en te gelde te maken. Om deze praktijken zoveel mogelijk een halt toe te roepen ontwikkelden de studenten een onbemand luchtfotosysteem. Op 27 september werd deze ‘drone’ getest in Safaripark Beekse Bergen. Op 14 december komen teamleider Kitso Epema en de rest van het team vertellen over de opgedane ervaringen met het systeem en de resultaten ervan.

Het ambitieuze project vindt plaats in het kader van de Wildlife Conservation UAV Challenge waaraan het Dutch UAS-team deelneemt. Het team bestaat uit studenten van de Technische Universiteit Delft, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit voor toegepaste wetenschappen Amsterdam. Zij bevinden zich momenteel in Zuid-Afrika en keren binnenkort terug naar Nederland.

Effectief

De door de studenten ontwikkelde drone beschikt over een systeem dat automatisch mensen en dieren herkent op videobeelden. Het doel is om informatie over de locatie van neushoorns en de eventuele aanwezigheid van stropers op een effectieve manier door te spelen aan de rangers in het Kruger National Park in Zuid-Afrika.

Gratis toegang

Gratis aanmelden voor Safari Inside kan via evenementen@beeksebergen.nl. Houd de websitewww.beeksebergen.nl de komende tijd in de gaten voor meer informatie over het programma van Safari Inside, nieuwe sprekers en data.