Nieuw in Tilburg: fietsers-app voor langer groen licht

fietsers

De gemeente Tilburg en Dynniq lanceerde woensdag in opdracht van de provincie Noord-Brabant een app waarmee fietsers sneller en langer groen licht krijgen: CrossCycle. De app detecteert fietsers op de fietsroute en meldt hun nabijheid aan de verkeersregelinstallatie op het kruispunt, zodat fietsers sneller, zonder oponthoud en comfortabel door kunnen rijden. Het is voor het eerst in Nederland dat een dergelijke app voor fietsers in gebruik wordt genomen.

De CrossCycle-app werkt als een detectiemiddel: als een fietser met de app het kruispunt nadert, wordt de groentijd zoveel mogelijk verlengd of springt het verkeerslicht sneller op groen, zodat de fietser niet hoeft te stoppen. Als het systeem een groep fietsers detecteert, krijgt de groep zelfs prioriteit op het overige verkeer. De telefoon blijft ondertussen gewoon veilig in de jas of tas. Wel krijgt de fietser via een knipperend licht langs het fietspad de bevestiging dat de fietser is gezien en dat de verkeersregeling daar rekening mee houdt.


Demonstratie in Tilburg

De CrossCycle-app wordt vandaag gedemonstreerd op de snelfietsroute in Tilburg, waar de pilot plaatsvindt. Het gaat om de kruispunten op de Burgemeester Brokxlaan met de Gasthuisring en de Jan Heijnstraat. Na de lancering wordt de app mogelijk geïntegreerd met de B-riders-app van de provincie Noord-Brabant. Het doel is om veel meer kruispunten te voorzien van deze functionaliteit en daarmee het fietsverkeer in Brabant breed te stimuleren.


Ruimte voor de fietser

Haye Mensonides, commercieel directeur Smart Mobility bij Dynniq: ‘‘De huidige infrastructuur in Nederland biedt te weinig ruimte voor de snelle ontwikkelingen rondom fietsers. Steeds meer auto-forensen gebruiken de fiets als een structureel alternatief voor de auto. CrossCycle speelt daarop in en maakt fietsen extra leuk en efficiënt: niet steeds wachten voor groen licht, maar gewoon lekker doorrijden.”

Wethouder Mario Jacobs van de gemeente Tilburg vult aan: “Dit systeem past naadloos binnen onze Mobiliteitsaanpak 2040, waarin aandacht is voor het gebruik van innovatieve technieken en de focus ligt bij langzaam verkeer, zoals voetgangers en fietsers. Bovendien is de proef onderdeel van de living lab op de snelfietsroute Tilburg-Waalwijk.”


Data

Het gebruik van de CrossCycle-app is anoniem. De app is niet verbonden met de identiteitsgegevens van de gebruiker, maar wordt puur gebruikt als detectiemiddel. Bovendien genereert de app data die de gemeente Tilburg kan gebruiken om de mobiliteitsaanpak nog verder te optimaliseren.