Nieuw in Tilburg: De Houtloods

In een van de mooiste panden van de Spoorzone zit sinds een maand één van de hipste restaurants van Tilburg: De Houtloods. Een ruige plek in een industrieel pand waar je ambachtelijk bereid eten bestelt op smaak in plaats van gang en waar je letterlijk een kijkje in de keuken krijgt.

Het gelijknamige pand – het oudste van de Spoorzone – werd in 2014 totaal gerenoveerd, met de Houtloods in de kop van het pand. Centraal in het restaurant staat de grote keukenbar. In één ruimte wordt gekookt, gegeten en vooral heel hard gewerkt. Sinds de opening hebben ze tot nu toe alle dagen bomvol gezeten.

Kijkje in de keuken

“Mensen vinden ons hip, vernieuwend en trendy, maar het is eigenlijk niet mijn insteek geweest om hip te zijn”,  vertelt de 27-jarige eigenaar Sander Overweg. “Ik wil gewoon dat gasten een kijkje in de keuken krijgen op goed niveau.” En dat idee had hij al voordat hij het bijzondere pand op zijn vizier kreeg.

Het Horeca-bloed begint bij Sander te stromen op zijn vijftiende bij Restaurant De Eetkamer in Goirle, begonnen als afwasser en vanuit daar doorgegroeid. Dat brengt hem blijkbaar op ideeën en hij gaat studeren aan  de Rooi Pannen in de richting horeca ondernemers/manager en daarna bij Avans in de small business retailmanagement. En die ruime tien jaar werkt hij in restaurants en verdiept hij zich in gastgerichtheid en de beleving van gasten.

houtloodsafbeelding
Foto’s: Nick Peters

Ruig, een brutale blik in de pannen

Hij krijgt de missie om de twee kampen, het bedieningsdeel en het koksdeel, samen te brengen. “De kok ziet alleen een kassabon voorbij komen en ziet geen gezichten bij de gerechten. Ook mag de passie van de kok meer gezien worden. Het is een ambacht als je ziet hoeveel tijd, energie en creativiteit er in het bereiden van eten zit.”

Daarom schreef Sander een ‘verhaal dat Ruig heet, een brutale blik in de pannen’. Een plan waarin een concept omschreven staat waarin je geen gangen maar smaaktypes als fris, licht, rijk of zoet besteld. Waar je zelf bepaald of je eet met vork en mes, chopsticks of met je handen en waarin je als gast ziet hoe een keuken draait zonder dat het een show wordt.

“Vorige week zat de tent vol en vielen er veertig kopjes van het koffieapparaat. Dan baal je enorm, maar je reageert toch anders als iedereen meekijkt. Er gaat bij ons net zoveel fout als in een ander restaurant, maar met een open ruimte krijg je alles van de keuken mee.” Eén van de beste plekjes in de Houtloods is volgens Sander dan ook de keukenbar, in het bijzonder naast het uitgiftepunt van de gerechten. “Je ziet niet alleen hoe de vis vers gefileerd wordt, dat er potten en pannen op het vuur staan maar je voelt ook echt de geweldige energie die uit de keuken komt.”

Op visite

“De Houtloods voelt als mijn woonkamer, waar mensen op visite komen. Er wordt niet met handschoentjes gewerkt, want we geven letterlijk een kijkje in de keuken. Geen show, alles is functioneel. We werken niet met decadente producten, de gerechten zijn verfijnd qua smaak met net een andere combinatie dan je gewend bent.”

De menukaart bestaat uit twaalf verschillende gerechten. De grootte zit tussen een voorgerecht en tussengerecht in, vier gerechtjes zijn vergelijkbaar met een drie-gangenmenu. De verhoudingen van een maaltijd zijn volgens Sander ook beter. Veel groenten, variatie in internationale keuken en bij elke ‘smaak’ is er keuze uit drie gerechten: vlees, vis of vegetarisch. De menukaart kun je hier bekijken.

Zie je jezelf wel vertoeven op het terras in het de zon, aan één van de tafeltjes of op een felbegeerd plekje aan de keukenbar? Dan kun je van dinsdag tot en met zondag vanaf elf uur terecht bij de Houtloods aan de Burgemeester Brokxlaan 1041 in Tilburg. Meer informatie over het restaurant vind je op de website.