Nieuw in Tilburg: Eetcafé Het Stadshuys

Na driekwart jaar is de Stadhuisstraat eindelijk weer compleet. Begin juli opent in het voormalige pand van de Heeren van Tilburg een nieuw eetcafé: Het Stadshuys. Een echte ‘papa-en-mama-zaak’ volgens mede-eigenaar Ruud Graumans.

Die term komt uit de Horeca wereld, vertelt Ruud. Een kleinere zaak, niet met zes of zeven man personeel. “Een plaats waar je komt voor de uitbaters de mensen die er achter de bar staan.” En in het geval van eetcafé Het Stadshuys zijn dat Ruud, zijn vrouw Susanne en zoon Florian. Samen gaan zij de nieuwe horeca-tent runnen.

Horeca-baas

Ruud is geen onbekende in de Tilburgse Horeca-wereld. Hij zit al 34 jaar in het vak. Hij begon in een lunchroom onder het Stadhuis, maar je kunt hem ook kennen van zijn Jazzcafé Bourbonstreet, zijn lunchroom aan het Palletplein of als werknemer bij het Efteling Golfpark en daarna als hoofd horeca en gebouw bij popcentrum 013. Hoewel Ruud de zekerheid en rust in loondienst erg kon waarderen, had hij na al die jaren nog altijd de drang om weer iets voor zichzelf te beginnen.

Familiebedrijf

Of zoals nu het geval is: met zijn vrouw en zoon. En dat Florian er nu bij zit is wel even anders dan Ruud gewend is. “Hij kijkt totaal anders tegen Horeca aan en dat is erg verfrissend. Met Florian heb ik nu een totaal andere sparringspartner. Mama en zoon zitten meer op één lijn, Florian en ik zijn eigenlijk twee uiterste.” Bij de eerste bezichtiging zei Florian dan ook vastberaden dat de houten bar er écht uitmoest, maar daar was Ruud het totaal niet mee eens. De toog blijft.

Zo zijn ze ook nog zoekende naar de perfecte mix in muziekstijlen. Ruud is fervent jazz-liefhebber, Florian runt ook een startent evenementenbureau en zit meer ‘in het dansgebeuren’. Het Stadshuys moet volgens Ruud vooral geen feestcafé worden zoals we die al kennen in de Stadhuisstraat. Juist de variatie de straat vindt hij belangrijk. Voor tachtig procent gaan ze zich richten op eten en in de avonduren wordt het een borrelcafé voor een gemixte doelgroep.

Er wordt nu nog volop geschilderd en geklust in het Stadshuys. De nieuwe kleuren zijn al wel te zien: blauw en koper.

Warm welkom

Een goede toevoeging aan de Stadhuisstraat. De eerste reacties van Ruud’s nieuwe buren was dan ook erg positief: “Eindelijk kunnen we weer eten in het straatje” en “Nu is de Stadhuisstraat weer compleet.” Het hechte clubje ondernemers in de uitgaansstraat was voor de eigenaren een doorslaggevende reden om het voormalige ‘Heeren van Tilburg’ over te nemen. “Het is een sterk straatje met mooie evenementen en daar kan een nieuwe onderneming natuurlijk ook mooi van meeprofiteren.”

Ook de studenten van Fontys wreven in hun handjes bij het horen van de heropening van het eetcafé. Ruud wist niet dat die locatie zo populair was bij de studenten totdat ze zelf binnen kwamen lopen, blij dat het stamcafé weer open gaat. Speciaal daarvoor blijft het Stadshuys open tot in de late uurtjes en worden de dinsdag- en donderdagavonden weer in het leven geroepen.

Duitse invloeden

Zoals een eetcafé betaamt kun je er natuurlijk terecht voor een goede hap. Je kunt er een dagschotel/studentenhap krijgen voor negen euro, maar kunt er ook à la carte eten. Van daghap tot lunch. Maandelijks wisselt een gedeelte van de kaart en een opvallend detail zijn de Duitse invloeden in de gerechten. “Geen schnitzelparadijs of worstenkraam, maar Maultassen, Duitse frikandellen en geschnetzeltes.” Niet alles wordt trouwens Duits, hoogstens twee of drie gerechten.

Opening

Woensdag 1 juli opent het Stadshuys aan de Stadhuisstraat 21 in Tilburg. De eigenaren hadden plannen om voor het studentenfestival Storm (dat begint maandag 15 juni) open te gaan, maar dat gaat in verband met de verbouwing niet lukken. Tot de opening wordt er nog volop geschilderd en geklust. Uiteindelijk kun je een ruimer eetcafé verwachten (de toiletten gaan in de toekomst naar boven) in een ander jasje met ook boven een horeca-gedeelte. Ben je benieuwd naar de vorderingen? Bekijk dan ook eens de Facebook-pagina van het Stadshuys.

Tip: in samenwerking met eetcafé Het Stadshuys mogen we een diner voor twee personen weggeven! Bekijk hier de prijsvraag.