Nieuw in Tilburg: KraftBier

Als je aan Tilburgs bier denkt, dan denk je misschien aan La Trappe. Nu komt daar een nieuw Tilburgs biertje bij: KraftBier. Vanaf half mei kun je op terrassen in de stad een Schôon Mèdje, een Maotje of een Witte Gij’t proberen.

Begin februari schreef Rob van den Meijdenberg zijn kersverse bedrijf KraftBier in bij de Kamer van Koophandel. Een maand later ontvangt hij al meteen de titel ‘Rabo Starter van het kwartaal’, een prijs van de Rabobank voor beginnende ondernemers. Dat gaf KraftBier volgens de starter een enorme boost. “En het mooie is: er is nog helemaal geen bier!” vertelt Rob lachend.

Proces van het brouwen

Nog geen jaar geleden, juli 2014, stopte Rob met zijn baan als projectmanager bij het marketingbureau Magneds. “Ik wilde tijd voor mezelf om te bedenken wat ik voor de rest van mijn leven wil doen. Ik heb altijd ideeën gehad om voor mezelf te beginnen, maar wist nooit wat.” Een vriend die Rob een pakket gaf om zelf bier te brouwen, bracht daar verandering in.

Rob brouwt voor het eerst in zijn leven zijn eigen bier en dat smaakte naar eigen zeggen ‘verdomd goed’. Hij wordt getriggerd door het mooie proces van het brouwen. Rob leert alles wat er te vinden is over het brouwproces en na marktonderzoek krijgt hij meer interesse in het lokale ambachtsproduct. ”Lokale brouwerijen zijn enorm in opkomst. En als het in andere steden al bestaat, waarom dan ook niet in Tilburg?”

Wel brouwers, geen brouwerij

Hij dook de geschiedenisboeken van Tilburg in en kwam erachter dat bier écht bij de stad hoort. “Sinds het ontstaan van Tilburg zijn er brouwerijen geweest. De eerste herbergen op de Heuvel brouwden al hun eigen bier en op de boerderijen maakten ze bier voor het personeel.” In de 19e en 20e eeuw werd het vloeibare goud volop gedronken en waren er tientallen bierbrouwerijen. De hop kwam van de velden in de omgeving van de stad en de tarwe en gerst werd lokaal geteeld. Inmiddels is er in de stad geen brouwerij meer. Wel brouwers, maar de bieren worden geproduceerd buiten Tilburg. Rob wil daar verandering in brengen.

De biertjes die hij half mei op de markt brengt, worden nu nog in onder andere Schijndel gebrouwen. Voor het einde van het jaar wil hij het brouwen van zijn bier op grote schaal zelf gaan doen in Tilburg. Daarvoor is Rob momenteel nog op zoek naar een locatie: een iconisch gebouw in de binnenstad of een hal buiten het centrum. Samen met andere Tilburgse bierbrouwers moet KraftBier ervoor zorgen dat er op de Tilburgse terrassen keuze is uit meerdere Tilburgse biertjes. “Ik wil ervoor zorgen dat Tilburgs bier hier weer op de kaart wordt gezet.” Letterlijk en figuurlijk. “En dat past goed bij de rijke geschiedenis van de stad.” Vertelt Rob.

kraftbierfoto

Eigen smaak

Door gebrek aan ruimte in zijn eigen appartement, maakt Rob nu nog bier in zijn bescheiden brouwerij bij zijn ouders. In de bijkeuken van zijn ouders perfectioneert Rob de recepten voor KraftBier. Hij experimenteert met temperaturen, verschillende soorten hop, mout en gist om zijn brouwsels de volmaakte smaak te geven. “Het wordt bier dat zoveel mogelijk mensen lekker vinden. Geen uitgesproken smaak, maar wel uniek, lekker en uit Tilburg. Met de hand gebrouwen en met liefde voor het ambacht.”

En die liefde voor het ambacht is er zeker. Zo sprak Rob met de zoon van de laatste brouwer van Tilburgse Bierbrouwerij de Posthoorn, die in 1935 zijn deuren sloot, op zoek naar recepten van vroeger. Dolgraag zou hij ooit een oud Tilburgs recept brouwen.” Er werden andere technieken gebruikt en ingrediënten als gerst, hop en gist waren lokaal. Helaas is er weinig uit die tijd over.” Helemaal na-brouwen lukt nog niet, maar proberen doet Rob maar al te graag. Naast de oude recepten gaat Rob net zo goed mee met de huidige trends van bierland. Dat is volgens hem, naast IPA’s en Saisons, vooral de mix van standaardstijlen waardoor er nieuwe stromingen ontstaan. Hij noemt als voorbeeld zijn eigen ‘Schôon Mèdje’, een mix van witbier en IPA.

KraftBier

Half mei komen de eerste kostbare liters van zijn witte IPA op de markt. Daarna volgen het Maotje (saison), de Blootskops (lentebier) en de Witte Gij’t (tarwebier). “Dan ga ik zelf met een busje door Tilburg rijden om te kijken wie het wil hebben. Gelukkig is er al veel interesse getoond.” Hij wilt het juist niet aan een groothandel verkopen, maar rechtstreeks aan de ondernemer. “Ik wil feedback krijgen van de ondernemers en weten wat gasten ervan vinden.”

Ben je benieuwd geworden naar de Tilburgse biertjes van KraftBier? Je kunt ze binnenkort zelf proeven op de Tilburgse terrassen. Meer informatie over KraftBier kun je vinden op de website. Daar blogt Rob over het brouwen, zijn biertjes en zijn bedrijf.