Nieuwe methode liesbreukoperaties doorslaand succes

Spectaculaire daling aantal patiënten met chronische pijnklachten

Het aan het TweeSteden en het St. Elisabeth Ziekenhuis verbonden Liesbreukcentrum Brabant begon in 2007 met een nieuwe methode om liesbreuken te verhelpen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt nu dat deze aanpak het aantal patiënten met chronische klachten na de operatie met bijna 75% reduceerde. Het gerenommeerde medisch vakblad British Journal of Surgery besteedt in zijn oktobernummer negen pagina’s aan dit succes.

Sinds chirurgen liesbreuken verhelpen met het plaatsen van een polypropyleen matje, komt het soms voor dat patiënten hier na de operatie hinder van ondervinden. Het chirurgisch team van Liesbreukcentrum Brabant stelde zich in 2007 ten doel het aantal mensen met deze klachten te verminderen. Het adopteerde daarom een methode van een Franse arts en ontwikkelde die door; de TIPP-methode (Trans Inguinaal Pre-Peritoneaal). Deze nieuwe, snelle en veilige techniek komt globaal neer op een andere plaatsing van het matje dan in operaties met de andere en oudere Lichtenstein-techniek.

Significant beter
Uit gestandaardiseerd onderzoek onder 302 geopereerde patiënten (tussen 2007 en 2012) blijkt nu dat de TIPP-methode ervoor zorgt dat nog maar 3,5% van hen te maken krijgt met chronische pijnklachten na de operatie. Bij patiënten die in dezelfde periode een ingreep ondergingen met de Lichtenstein-techniek, is dit 12,9%. Een ander bewezen voordeel is het veel snellere herstel van de patiënt; die is zeven dagen eerder weer op de been. Bovendien krijgt slechts 1,4% van de patiënten last van wondinfecties en is bij slechts 1,4% van de patiënten een nieuwe operatie nodig. TIPP werkt dus significant beter.

Liesbreukcentrum Brabant
Het in Waalwijk gevestigde Liesbreukcentrum Brabant is een samenwerkingsverband tussen chirurgen uit het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg en het TweeSteden ziekenhuis, met vestigingen in Tilburg en Waalwijk. Zij hielpen in vijf jaar tijd ongeveer 4000 mensen van een liesbreuk af. Hiervan maken 302 patiënten met vrijwel dezelfde uitgangswaarden deel uit van het onderzoek. De chirurgen voerden 143 ingrepen uit met de TIPP- en 159 met de Lichtenstein-techniek. Hiervan waren 141 (TIPP) en 155 (Lichtenstein) gevallen geschikt voor analyse. De testcases gaven veertien dagen, drie maanden en één jaar na de operatie feedback over het verloop van hun klachten na de operatie.

Zwart op wit
Chirurg Patrick Vriens van het St. Elisabeth Ziekenhuis bedacht en leidde het onderzoek naar de resultaten van de nieuwe operatiemethode. Hij is enthousiast over de cijfers die zijn collega’s en hij behaalden. “Alles wat we bij de start van het Liesbreukcentrum beloofden, maken we waar. We helpen mensen binnen een week, halveren de tijd per ingreep en boeken spectaculair betere resultaten. Dat staat nu zwart op wit in een internationaal vooraanstaand vakblad.”