Nieuwe samenwerking in kader Stedenband

Fontys PABO Tilburg en Stedenband Tilburg-Matagalpa gaan samenwerken om de kwaliteit van het onderwijs in Matagalpa, zusterstad van Tilburg in Nicaragua, te verbeteren.

Tijdens het werkbezoek van twee bestuursleden uit Matagalpa aan Tilburg hebben de eerste verkennende gesprekken plaatsgevonden met docenten en studenten van de PABO.

Zowel de docenten als de studenten vonden het interessant om te horen hoe het onderwijs in Nicaragua is vormgegeven en waar men tegenaan loopt. De intentie is uitgesproken om door te gaan met de contacten, in eerste instantie via e-mail en Facebook. Daarnaast wordt gekeken of een delegatie van de PABO kan aanhaken bij de onderwijsreis die Tilburgse docenten aan het voorbereiden zijn voor volgend jaar. De betrokkenen verwachten dat de sGoed onderwijs is belangrijk. Zeker in Nicaragua, waar arme ouders hun kinderen niet naar school sturen als de docent zijn of haar werk niet goed doet.amenwerking aan beide kanten leerzaam kan zijn.

Maar de opleiding van de docenten heeft zijn beperkingen. Sommige studenten hebben een laag niveau en ze hoeven geen toetsen te doen voor ze met de opleiding beginnen. Veel aandacht gaat uit naar het bijspijkeren van de algemene kennis van de studenten en zo blijft er dus minder tijd over voor psychologie en didactiek. Ook hebben de studenten in Nicaragua veel minder praktijklessen en stages.

De Stedenband Tilburg-Matagalpa blijft de komende jaren werken aan de campagnes Alle kinderen naar school en Stop Kinderarbeid en daarvoor is goed onderwijs essentieel. Meer weten? Zie www.tilburg-matagalpa.nl/onderwijs