Nieuws

night university
Let op! Dit artikel is al 247 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Night University keert terug: een campusfestival voor iedereen

Presentaties, debatten, rondleidingen, stadsgesprekken, workshops, experimenten en culturele optredens. Dat is Night University; hét jaarlijkse campusfestival van Tilburg University. Op donderdag 4 oktober vanaf 18.30 uur staan de deuren van de universiteit wagenwijd open voor iedereen die nieuwsgierig is naar wetenschap en maatschappij, of naar wat het campusleven zoal te bieden heeft. Toegang tot Night University is gratis en vooraf inschrijven is niet nodig.

Night University vindt dit jaar plaats op Werelddierendag, en daarom is het thema ‘Science Zoo’. Behalve een park vol mens- en maatschappijwetenschappen is er tijdens het festival ruim aandacht voor de overlappende wereld van mens en dier. Wetenschappers spreken o.a. over emoties bij (huis)dieren en mensapen, over of dieren een bewustzijn hebben, en over de terugkomst van de wolf in Europa. Bekende gasten zijn onder meer filosoof Bas Haring en bioloog Kees Moeliker. Verder zijn er interviews met oud-directeur van het Natuurmuseum Brabant Frans Ellenbroek en het management van Safaripark Beekse Bergen. Naast aandacht voor de dierenwereld zijn er ook andere bijzondere sprekers aanwezig, zoals de oud-president van Georgië, Micheil Saakashvili. Het festival wordt officieel geopend door wethouder Esmah Lahlah van de gemeente Tilburg.

Speciale programma’s voor jongeren

Tilburg University laat tijdens Night University ook graag jongeren kennismaken met wetenschap. Voor scholieren die een profielwerkstuk moeten maken is een speciale route uitgezet. En voor kinderen van 9 t/m 12 jaar is er tijdens Junior Night University veel te ontdekken in een speciaal samengesteld programma met o.a. robotdino’s, een escaperoom, minilezingen en een workshop van Natuurmuseum Brabant.

Stadsgesprekken

Tijdens Night University organiseert Tilburg University samen met de Gemeente Tilburg ook drie stadsgesprekken. Om 20.00 uur wordt gesproken over de vraag hoe mensen met een bijstandsuitkering mee kunnen doen in Tilburg. Om 21.00 uur komt het project ‘Smart start’ ter sprake. Kun je met slim gebruik van data sneller inspelen op zorg- en gedragsproblemen bij de jeugd? Om 22.00 uur staat de verbindende kracht van voetbal centraal in de aanpak van ouderenproblematiek. Voetbalclub Willem II start binnenkort onder de naam ‘R3PLAY’ als eerste in Nederland met dit in Groot-Brittannië zeer succesvolle idee. Een gesprek op provinciaal niveau is het Brabant Kennis-café over het in goede banen leiden van Oost-Europese arbeidsmigranten.

Meer informatie

Night University is een gratis campusfestival dat plaatsvindt op donderdag 4 oktober, van 18.30 uur tot 01.00 uur, op de campus van Tilburg University. Bezoekers kunnen hun eigen programma samenstellen uit ruim 60 programmaonderdelen. Kijk voor het complete programma en voor meer informatie op de website www.nightuniversity.nl.

Reageer op dit bericht