Nominatie Vrijwilligersprijs voor Regionaal Archief Tilburg

Regionaal Archief Tilburg feliciteert haar vele vrijwilligers. Ze zorgen met hun inzet en enthousiasme voor een nominatie voor Vrijwilligersorganisatie van het jaar 2015 van de gemeente Tilburg. Inwoners van de gemeente Tilburg kunnen tot en met 8 juni stemmen voor de Tilburgse Vrijwilligersprijs.

Binnen Regionaal Archief Tilburg is een grote groep vrijwilligers actief. Eigenlijk zijn ze voor de buitenwereld een beetje onzichtbaar. Daarentegen zijn de resultaten van hun werk heel goed zichtbaar en worden door heel veel mensen gebruikt! Een grote groep archiefonderzoekers roemt de website van Regionaal Archief Tilburg, omdat er zo ontzettend veel gegevens op te vinden zijn. Het lijkt zo vanzelfsprekend dat je je stamboom, zelfs vanuit huis, uit kunt pluizen. Het lijkt heel gewoon dat je ruim 112.000 foto’s kunt bekijken op de website.

Werkzaamheden

Duizenden bezoekers per week vinden hun weg naar www.regionaalarchieftilburg.nl. Achter de schermen wordt er door bijna 80 vrijwilligers op allerlei fronten hard gewerkt om dit mogelijk te maken. De vrijwilligers koppelen de namen van meer dan een miljoen personen aan de scans van de originele akten. Je kunt zo digitaal snuffelen in boeken en registers die soms honderden jaren oud zijn. Zij zorgen voor beschrijvingen bij de foto’s, ze maken archiefstukken schoon voordat ze gescand worden, ze vertalen oude teksten en ze ordenen materiaal als bidprentjes en pakken ze zuurvrij in. Zo blijft het archiefmateriaal goed bewaard voor de toekomst.

Vrijwilligers

Regionaal Archief Tilburg als organisatie is heel trots met zo’n grote club zeer toegewijde vrijwilligers. De jongste vrijwilliger is pas 22 geworden en de oudste is geboren in 1928. Ieder heeft zijn of haar eigen achtergrond, interesse, kennis en ervaring. Binnen het archief zorgt een coördinator voor het vinden van de juiste werkplek en taak per vrijwilliger, rekening houdend met hun eigen interesses. Veel vrijwilligers werken online vanuit huis met het digitaal beschikbare materiaal. Het werk met originele archiefstukken (schoonmaken, verpakken, ordenen) gebeurt op locatie in het Kazernehof, waar speciale ruimtes zijn ingericht.

Sommigen verrichten vrijwilligerswerk om een periode zonder werk te overbruggen, werkervaring op te doen, de cv uit te breiden of om een specifieke taak onder de knie te krijgen. Anderen hebben een grote interesse voor de geschiedenis van Tilburg of één van de andere gemeenten uit het werkgebied van het archief. Weer anderen kunnen geen genoeg krijgen van stamboomonderzoek en werken graag met de oude persoonsregisters. Ieder heeft zo zijn eigen reden voor het werk in het archief. Een tekort aan enthousiaste vrijwilligers kent het archief eigenlijk niet, eerder een wachtlijst!

Verkiezingen Vrijwilligersprijs

Van 16 mei tot en met 8 juni heeft iedere inwoner van de gemeente Tilburg de gelegenheid om eenmalig zijn of haar stem uit te brengen op de vrijwilliger en vrijwilligersorganisatie voor de Tilburgse vrijwilligersprijs 2015. Dat kan via de website van ContourDeTwern. Op vrijdagavond 19 juni worden de winnaars van de Vrijwilligersprijzen 2015 bekend gemaakt. Wie weet neemt die avond één van de vrijwilligers van het archief de prijs in ontvangst.