OBS Bibit uit Tilburg winnaars Uitvinderswedstrijd 2015

Het circus zoekt manieren om een leuke voorstelling te maken én om energie te besparen. Kunnen kinderen daarbij helpen met een uitvinding? Bovenstaande is de kern van één van de opdrachten van De Uitvinderswedstrijd 2015. Vier verschillende vraagstukken vormden in januari de start van dit project voor de groepen vijf tot en met acht in het basisonderwijs. Op 2 juli vond in Tilburg de finale plaats.

Inzendingen

Op basis van hun inzendingen op de website van De Uitvinders werden acht finalisten geselecteerd. In een voormalige werkplaats van de Spoorwegen presenteerden zij hun uitvindingen aan een groot publiek. Hun ideeën werden door een vakjury beoordeeld op de aspecten originaliteit, uitwerking en presentatie.

Winnaars

Na een zinderende eindstrijd maakte juryvoorzitter Frans Swinkels van Gemeente Tilburg de vier winnaars bekend: OBS Bibit uit Tilburg met ‘Afrikaans Speelgoed’, PCBO Rheden met de ‘Plastic Zoep Opruimer’, ‘Water-Fly-Storm’ van BS De Hommel uit Venray en ‘Happy Cube’ van BS Neel uit Roermond waren de allerbeste. Opvallend was dat bij alle uitvindingen naast technische aspecten ook maatschappelijke aspecten aan bod kwamen. De kinderen bleken stuk voor stuk wereldverbeteraars! De jury roemde ook de veelzijdigheid van de presentaties: ‘Een uitvinding helemaal presenteren door middel van een lied: jullie boodschap is daardoor geweldig binnengekomen’.

Uitvinderswedstrijd

Het doel van de Uitvinderswedstrijd is kinderen hun affiniteit met techniek en innovatie laten ontdekken. Het project is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Brabant voor Techniek en sponsoren uit het bedrijfsleven.