Ondernemers in de spotlight door VDT Advocaten: het verhaal van Cas Lapien van Tilburgse wijnimporteur Verbunt Verlinden

VDT Advocaten

In ‘ondernemers in de spotlight’ nodigt VDT Advocaten mooie Tilburgse bedrijven uit voor een goed gesprek. Aan Finance en HRM-Manager Cas Lapien van de Tilburgse wijnimporteur Verbunt Verlinden en advocaat Jeannot Coomans van VDT de eer om de reeks af te trappen. Want hoe ziet de samenwerking tussen een wijnimporteur en VDT Advocaten eruit? En hoe heeft het Tilburgse familiebedrijf Verbunt Verlinden zich de afgelopen eeuw ontwikkeld tot toonaangevende wijnimporteur? Wij spraken met beide heren over hun business, wat een goede samenwerking tussen een bedrijf en advocaat voor een onderneming kan betekenen en de ontwikkelingen in de branches van zowel Verbunt Verlinden als VDT. Lees snel verder. 

Fotografie: Jules van Iperen

Ontwikkelingen in de afgelopen decennia bij Verbunt Verlinden

We beginnen met Verbunt Verlinden. Dit Tilburgse bedrijf kent haar oorsprong in het jaar 1844. Het bedrijf is opgericht door Joseph Antonius Verbunt en kent een roemrijke historie in onze stad. Meerdere generaties deden succesvol zaken als importeur van wijn en gedistilleerde dranken.

Cas Lapien werkt nu zo’n twintig jaar bij Verbunt, dus heeft al behoorlijk wat ontwikkelingen meegemaakt. Wat waren hierin de belangrijkste van de afgelopen twee decennia? “We zijn de afgelopen jaren gegroeid en van 20 naar zo’n 30 medewerkers gegaan. Je ziet ontwikkelingen op veel gebieden binnen het bedrijf, maar natuurlijk ook in onze branche: de wijnwereld. Waar de focus eerst veel duidelijker lag op de traditionele Franse wijnen als Bordeaux en Bourgogne, zie je nu dat die ook ingehaald worden door wijnen uit de ‘nieuwe wereld’, zoals wij deze noemen. Daarbij moet je denken aan landen als Argentinië, Chili, Zuid-Afrika en Australië. Die ontwikkeling is al wel langer gaande. We zien steeds minder focus op de échte primeurs in de eerdergenoemde Franse streken.”

Zoals je leest, bestaat Verbunt al ruim een eeuw. En dus moest ook Verbunt op een gegeven moment de transitie naar online maken. Dat is ze succesvol gelukt: “De online verkoop voor particulieren verdubbelt bijna jaarlijks. We spelen hier dus zeker actief op in en dat is mede terug te zien in de groei van onze marketingafdeling. We hebben nu een hele mooie club mensen bij ons werken in de leeftijdscategorie 29 tot 63 jaar. Dat maakt ons team divers en vooral heel leuk.”

Gewoon goed geregeld

En wat Verbunt Verlinden dan zo goed maakt in wat zij doen? Cas antwoordt bescheiden, maar spreekt terecht: “Wij focussen ons al zo lang op ons vakgebied en dat werpt zijn vruchten in onze branche wel heel letterlijk af. De ervaring die we hebben opgedaan is namelijk gigantisch veel waard. Daarbij is het niveau van de wijnen die we aanbieden sterk. We hebben in iedere prijsklasse goede kwaliteitsproducten. De inkoop is selectief en alle wijnen worden gekeurd en doorgeproefd door ons team. Dat betekent dat we enkel producten verkopen waar we met ons complete team achter staan. Daarbij hechten we veel waarde aan klantcontact. We hebben nu zo’n tien accountmanagers die veel klantbezoeken doen in alle regio’s. Dat persoonlijke contact vinden wij heel belangrijk, maar onze klanten nog veel belangrijker.”

En daar denkt VDT Advocaten net zo over. In het najaar van 2019 ontmoetten Cas en Jeannot elkaar en zo kwam de samenwerking tot stand. Jeannot vertelt: “Deze samenwerking is begonnen met Arbeid Optimaal: dat is een abonnement waarmee we onze klanten helpen met juridische zaken rondom hun personeel. Arbeid optimaal is een abonnement opgebouwd aan de hand van drie pijlers: een nulmeting waarbij we als het ware de thermometer in de organisatie steken, een onlinedatabase vol modelcontracten, checklists en voorbeeldbrieven én onbeperkt eerstelijnsadvies. Ook geven we regelmatig kennissessies of webinars bij grote wetswijzigingen. Dan praten we iedereen bij over wat er letterlijk voor hen (in de praktijk) verandert.”

VDT Advocaten
Links Jeannot Coomans (VDT Advocaten), rechts Cas Lapien (Verbunt Verlinden).

“Op die manier wacht je niet tot problemen zich al dusdanig hebben ontwikkeld, maar bel je gewoon direct wanneer je ergens een vraag over hebt,” vertelt Cas. “Wij schakelen VDT voornamelijk in voor algemene wetgeving rondom contracten. We laten bijvoorbeeld de leveranciersovereenkomsten standaard checken door VDT, maar ook standaardovereenkomsten wanneer we met horeca samenwerken. Je kunt natuurlijk een hoop opzoeken, maar hoe ga je erachter komen of een wet überhaupt nog geldig of achterhaald is? Daar wil je zelf niet je vingers aan branden, dat moet gewoon goed geregeld zijn.”

‘Wat niet fout gaat, hoef je niet op te lossen’

“En dat is precies wat wij belangrijk vinden,” vult Jeannot aan. “Klant en advocaat staan bij ons altijd op een gelijk niveau. Wij geloven erin dat je elkaar zo echt verder kan helpen. We kunnen heel makkelijk over alles praten en willen dat de juiste vraag, bij de juiste persoon terecht komt. Wij functioneren als één team. Heb ik geen antwoord op de vraag van Cas, maar weet ik dat mijn collega wel gespecialiseerd is in dat desbetreffende onderwerp? Dan koppel ik hen aan elkaar. Zo leren wij bedrijven nog beter kennen: we kunnen over de volle breedte meedenken omdat we alle disciplines onder één dak hebben. Dat is tof en maakt naar mijn mening ons werk echt leuk.”

“Soms bel ik tien minuten met Jeannot en is dat al voldoende om verder te kunnen,” vertelt Cas. “Dat eerste telefoontje is zo waardevol en kan zoveel verder ‘gedoe’ schelen,” vult Jeannot aan. “Dat willen wij als VDT ook echt op het hart drukken van onze klanten: wat niet fout gaat, hoef je niet op te lossen. Wij zijn veel bezig met preventieve advocatuur en vinden het tof om een waardevolle relatie met de klant aan te gaan. Zo komen er veel meer gesprekken en onderwerpen op gang. Cas kan me altijd bellen en weet dat de meter dan niet meteen gaat.”

Meer dan alleen juridische zaken

Naast de eerdergenoemde kennissessies is zijn voor Cas het HR Kenniscafé ook een grote plus van de samenwerking met VDT. “Het idee van het HR Kenniscafé is ontstaan doordat we zagen dat HR-managers soms een lastige positie hebben binnen een bedrijf. Ze vallen een beetje tussen het team en de directie in. Toen kwam het idee om mensen in dezelfde rol bij elkaar te brengen en zo is het HR Kenniscafé ontstaan. In drie groepen van tussen de 15 en 20 HR-managers organiseren we eens per drie maanden een sessie. We zeggen altijd: wij hangen de slingers op en zorgen voor een drankje, verder is het jullie feestje.”

Cas: “Ook ik zit in een van deze groepen. Zo ontmoet ik vakgenoten en hoef ik niet alles zelf uit te zoeken. Personeelskwesties kunnen soms lastig zijn door het persoonlijke karakter. Het is fijn om met mensen te sparren die ook in mijn positie staan. Mocht het op die momenten tot juridische vragen komen, is het extra fijn dat VDT ook van de partij is. Dan kunnen we de vraag direct stellen. Maar vaak genoeg gaat het over hele andere zaken.”

Op die manier brengt VDT óók mensen samen. Jeannot sluit het gesprek daar mooi concluderend mee af: “Bij dit soort kennissessies zijn we als advocaten soms niet eens meer bezig met juridische thema’s. Toch dragen we bij aan het gezonde welzijn van het bedrijf van de klant. Dat is precies wat we uiteindelijk willen bereiken. En dat is natuurlijk heel tof.”

Win jij deze prachtige prijs?

In samenwerking met Michelin Sterren restaurant Monarh en Verbunt Verlinden mogen wij iemand heel gelukkig maken met een prachtige prijs: een waardebon van 450,- euro voor een diner bij dit prestigieuze Tilburgse restaurant. Wil jij kans maken op een heerlijke avond? Geef dan antwoord op onderstaande vraag en wie weet ben jij de winnaar.

In welk jaar ontmoetten Cas en Jeannot elkaar, waaruit de huidige samenwerking tot stand kwam?

A) 2018

B) 2019

C) 2020

Oeps! We konden je formulier niet vinden.