Onderzoek naar waarborgfonds voor gedupeerde consumenten in de energiesector

energieleveranciers

Verschillende Nederlandse energieleveranciers onderzoeken in samenwerking met de overheid of er een waarborgfonds voor gedupeerde consumenten moet komen. Uit dit fonds worden dan vooruit betaalde termijnbedragen terugbetaald als de energieleverancier failliet is gegaan.

Energiebedrijven steeds vaker in de problemen

Niet alleen de consument betaalt dit jaar fors meer voor energie. Ook de energiebedrijven zelf krijgen te maken met hoge kosten voor gas en elektriciteit. Eind februari ging energiebedrijf Robin failliet, twee maanden daarvoor viel het doek voor Energie Flex. Naar verwachting zullen er nog meer energieleveranciers in de problemen komen. Door de grote concurrentie op de energiemarkt (sinds de liberalisering van de energiemarkt zijn er veel energieleveranciers bijgekomen, waaronder zelfs Tilburg Energie), is het voor veel energiebedrijven moeilijk om klanten te behouden en nieuwe klanten te werven. Door middel van een waarborgfonds, kan het verlies van vooruit betaalde termijnbedragen van de klanten worden opgevangen. Overigens speelt het idee voor een waarborgfonds al langer. De Consumentenbond en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) pleiten namelijk al langer voor dit fonds. Er wordt eerst onderzocht of het fonds er daadwerkelijk moet komen of dat het verstandig is om eerst het toezicht op de financiële situatie van de energiesector te verbeteren.

Betalingsproblemen van de klanten

Door de stijgende kosten voor energie, hebben steeds meer klanten moeite om aan hun betalingsverplichting te voldoen. Het is nog onzeker of alle energieleveranciers voldoende middelen hebben om de betalingsproblemen van hun klanten op te vangen. De energiebedrijven Essent en Nuon-Vattenfall hebben de termijnbedragen van hun klanten eind vorig jaar al verhoogd. Op deze manier willen zij voorkomen dat de klanten in de problemen komen. In de zomer betalen de klanten eigenlijk te veel aan energie en in de winter juist te weinig. Dat komt omdat het termijnbedrag het hele jaar door hetzelfde is. Als een energieleverancier aan het einde van de zomer failliet gaat, dan is de klant dus honderden euro’s kwijt. Ook moet de klant bij het afsluiten van een energiecontract wel eens een waarborgsom betalen. Daarnaast wordt er een overstapbonus beloofd aan het einde van de contractperiode. Bij een faillissement kan de klant (meestal) fluiten naar zijn of haar borg en de overstapbonus.

Energiecontracten vergelijken en overstappen

Volgens verschillende onderzoeken stijgt de energierekening dit jaar met gemiddeld € 344,-. Naar verwachting zullen de energieprijzen in 2020 en 2021 nog verder omhoog gaan. Aangezien men fors meer gaat betalen voor energie, wordt het steeds belangrijker om regelmatig energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Op deze manier weten consumenten zeker dat zij bij de goedkoopste energieleverancier zitten. Voor de consument is het het meest gunstig om de tarieven voor 1 jaar vast te zetten, en dan gelijk weer over te stappen. Op deze manier blijft de klant profiteren van aantrekkelijke welkomstkortingen. Men doet er ook verstandig aan om hun eigen energieverbruik eens kritisch onder de loep te nemen. Zuinig omgaan met energie is namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee.