Ontwikkelingen woningmarkt positiever dan verwacht

De woningmarkt brengt het er een stuk beter af dan eerder dit jaar verwacht werd. Dit blijkt uit de Woningmarktmonitor van oktober 2020, die Het Economisch Bureau van ABN Amro donderdag naar buiten bracht. Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat het aantal woningverkopen blijft toenemen, maar ook dat de huizen voor meer geld verkocht worden. De voornaamste oorzaak hiervoor is de dalende hypotheekrente.

Bijdrage van en geschreven door: Lequal

Woningmarkt koelt trager af dan verwacht

Waar de meeste experts verwacht hadden dat 2020 het jaar zou zijn waarin de woningmarkt af zou koelen, blijkt dit toch niet het geval te zijn. “De afkoeling gaat trager dan we dachten”, zegt econoom Philip Bokeloh van Het Economisch Bureau van ABN AMRO. “Hoewel het aantal woningaankopen momenteel nog stijgt, houden we er nu rekening mee dat ze dit jaar zullen stabiliseren. Eerder dit jaar gingen wij nog uit van een afname van 5%.

Huizenprijzen in de lift door overbieden

Naast het aantal woningaankopen zit ook de huizenprijs nog steeds in de lift. Dit komt voornamelijk doordat overbieden nog eerder regel dan uitzondering is. Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de gemiddelde verkoopprijs in augustus op 336.000 euro en dat is 6,4 procent hoger dan een jaar eerder.

Ondanks dat de prijzen dit jaar behoorlijk in de lift zaten, verwacht ABN AMRO aankomend jaar ook op dit gebied stabilisatie. Bokeloh: “De stijging van de huizenprijzen zal dit jaar in de buurt liggen van 7% en volgend jaar stabiliseren ten opzichte van de respectievelijke 6% en -2% die we in juli nog hadden voorspeld.”

Lage hypotheekrente

De oorzaak voor de positieve ontwikkeling van de woningmarkt moeten we vooral zoeken in de lage hypotheekrente. Door deze dalende rente zijn koophuizen beter betaalbaar. De rente op leningen met een rentevastlooptijd van 10 jaar zijn sinds december vorig jaar met 60 basispunten gedaald naar 2%. Gevolg hiervan is dat de vraag naar leningen met een lange rentevastlooptijd de laatste tijd flink is toegenomen.

Als gevolg van de dalende hypotheekrente kozen meer mensen er daarnaast voor om hun hypotheek over te sluiten. In totaal sloot liefst 40% van de totale hypotheekproductie in het tweede kwartaal van 2020 hun hypotheek over. De geruchten over de stijgende hypotheekrente leveren hier een bijdrage aan. Uit het aantal hypotheekaanvragen in juli en augustus blijkt dat er inmiddels minder mensen zijn die hun hypotheek oversluiten.