Onze LocHal gekozen tot World Building of the Year: De Enssieg Groep onzichtbaar in beeld

Lochal

De LocHal, een voormalige fabriekshal van de NS-werkplaats in Tilburg is uitgeroepen tot World Building of the Year. Dat gebeurde op het World Architecture Festival, dat dit jaar in Amsterdam werd gehouden. Het Tilburgse bedrijf De Enssieg Groep heeft in de totstandkoming van dit predikaat een evidente rol gespeeld.

Het gebouw in de Spoorzone heeft een ware metamorfose ondergaan. Het jarenlang leegstaande en vervallen object herbergt nu onder meer een bibliotheek, een expositieruimte en een stadscafé en is een bruisend centrum van allerlei activiteiten. “Het is een heel prestigieuze prijs. Deze hoort op wereldschaal bij de drie grootste awards. Er waren duizenden inzendingen voor deze titel,” zegt een woordvoerder van De LocHal vol trots.

Gered en omgetoverd

De juryleden zijn onder de indruk van de manier waarop een markant gebouw gered is van de slopershamer en omgetoverd is tot een ruimte waar gebruikers elkaar ontmoeten voor uiteenlopende doeleinden. De jury, die bestond uit onder anderen architecten en designers, benadrukt de sociale rol die het gebouw heeft.

Speciaal aan De LocHal en aanpalende gebouwen is het industriële karakter. Gigantische ijzeren constructies, nodig om de NS-locomotieven uit de rails te tillen voor het onderhoud en herstel, zijn prominent in het zicht gebleven. Ook de ruwe betonnen vloer afgewisseld met de poeren waarin de constructies rusten zijn onverbloemd behouden. Zo is niet alleen een stuk Tilburgse geschiedenis veilig gesteld, maar heeft hoogstaand architectonische kunde en creatief design aangetoond dat van ogenschijnlijk afgeschreven materiaal een juweeltje gemaakt kan worden.

Voorwaarde was, om het oorspronkelijke rauwe karakter van De LocHal te behouden, maar het wel te laten voldoen aan de hygiënische en veiligheidseisen van deze tijd.

De Enssieg Groep

Het Tilburgse bedrijf De Enssieg Groep mocht de vloeren behandelen. Ruim 7000 vierkante meter is voorzien van een integrale coating die het oorspronkelijke ruwe karakter van de vloer niet aantast en daarnaast onzichtbaar is. De coating, die feitelijk in het beton aangebracht is, conserveert de vloer, zorgt voor een natuurlijke stroefheid en zorgt dat er geen stof loskomt. De robuuste look & feel is echter onaangetast en je kan bij wijze van spreken de geur van de locomotieven nog opsnuiven. Door ruime ervaring op betonbehandeling, reparatie en conservering was De Enssieg Groep eerste keus voor deze megaklus.

Over de LocHal

“Dit is met al zijn functies echt een huiskamer geworden, waar je graag komt voor een kopje koffie, om de krant te lezen en om naar elkaar te kijken,” zei wethouder Marcelle Hendrickx eerder over de ruimte. “Uiteraard voor alle Tilburgers, maar je kunt nu al merken dat de LocHal ook door mensen uit het hele land wordt bezocht.”

Eerder sleepte De LocHal al een pittige prijs in de wacht: de DEZEEN-award. Lees het artikel hier. Ook leuk om te lezen: direct na de opening van de LocHal publiceerde Het vakblad Mebest ook een artikel.