Op bezoek bij huismeester Gerard Stoop

De komende maanden gaan we op bezoek bij de huismeesters van WonenBreburg in Tilburg. Deze eerste aflevering zijn we bij Gerard Stoop in Quirijnstok waar groot onderhoud op de planning staat.

Aan de Sweelincklaan in Tilburg is huismeester Gerard Stoop samen met zijn collega’s van WonenBreburg al een paar dagen bezig met het verzamelen van handtekeningen in de wijkwagen. Bewoners wordt gevraagd een aanvullende huurovereenkomst te tekenen voor de energiebesparende maatregelen die WonenBreburg wil gaan uitvoeren. De woningcorporatie informeert de bewoners van de twee flats en peilt of er interesse is in deze plannen.

Gerard is huismeester van een flinke wijk in Quirijnstok. Hij heeft twee huismeesterkantoren waarvan één in de Sweelincklaan en één in de Bachflat. Vandaag staat er een wijkwagen voor de deur waar Gerard en zijn collega’s in te vinden zijn. Hier worden bewoners van de flats aan de Sweelincklaan geïnformeerd over groot onderhoud.

“Half 2015 wil WonenBreburg beginnen met het opknappen van deze flats met 198 appartementen. Het doel is de woningen beter te isoleren en ook het wooncomfort te vergroten. De flats worden bijvoorbeeld voorzien van HR++ beglazing en andere energetische maatregelen. Hier staat een huurverhoging van 17 euro per maand tegenover. De appartementen worden dan direct voorzien van nieuwe badkamers, keukens en toiletten ook worden de flats voorzien van een aantrekkelijk entree en videobewaking. Bij WonenBreburg gaat het om tevreden klanten die prettig wonen in onze buurten en wijken. Een goed onderhouden woning, past daar uiteraard bij.”

Bekend gezicht

De bewoners mogen wanneer ze willen naar de wijkwagen stappen voor informatie. Een collega heeft per brief aangekondigd wanneer de wijkwagen zou komen en Gerard is er graag bij op dit soort momenten. “Het is voor de bewoners fijn een bekend gezicht te zien wanneer dit soort grote zaken aan de hand zijn. Natuurlijk zijn we met meer collega’s, maar de mensen hier kennen mij goed en stellen mij dan ook vooral hun vragen.”

“Ondanks dat ik hier pas een half jaar werk, ben ik goed ingeburgerd. Eerder was ik huismeester in de Reeshof maar ik kreeg een nieuw gebied. De eerste indruk van mij was trouwens niet zo goed hoor”, lacht Gerard. “Direct toen ik binnenkwam kregen de bewoners de mededeling dat fietsen de lift niet meer in mochten en ook niet meer op de galerij konden staan. ‘Wat ben jij voor een huismeester’, is me weleens verwijtend gevraagd. Maar sinds ik niet veel later de hele dag aanwezig was op het activiteitenfeest en een luisterend oor bood aan iedereen die verhalen, klachten of vragen had, hebben de bewoners en ik een positief contact.”

Vaste spreekuren

Gerard een vast spreekuur per week op dinsdag van 15.30 tot 17.30 uur, verder ziet geen dag van er hetzelfde uit voor deze huismeester. Hij waakt over de veiligheid, leefbaarheid en uitstraling van de wijk, maar ook achter de voordeur weet Gerard wat er speelt. Vereenzaming ziet hij in zijn wijk bijvoorbeeld liever niet gebeuren. “Ik ben een echt mensenmens. Dat maakt mijn werk als huismeester ook zo leuk. Als ondernemend en sociaal persoon kan ik in mijn werk helpen en in mijn vrije tijd heb ik ook veel sociale contacten.”