Op bezoek bij huismeester Gilbert Korremans

De komende maanden gaan we op bezoek bij de huismeesters van WonenBreburg in Tilburg. Deze aflevering zijn we bij Gilbert Korremans. Hij doet mee aan het hotspot-project waarbij hij probeert eventuele problemen van bewoners tijdig te signaleren en ze hiermee te helpen zodat deze zich niet opstapelen.

Gilbert is als huismeester de ogen en oren in de wijk en het eerste aanspreekpunt van de huurders. En als hij dan toch achter de voordeur is om een klusje uit te voeren, informeert hij ook even naar de situatie waarin de bewoners zich bevinden. Door in januari vorig jaar in te stappen in het hotspot-project leerde hij eventuele problemen vroegtijdig te signaleren, zodat deze zich niet verder opstapelen. Met een sociale stijging als einddoel. In totaal zijn er binnen de 2 Tilburgse hotspots tien wooncomplexen waar aandacht achter de voordeur is.

Ik wil het verschil maken

“De Hotspot-aanpak past goed bij mij. Ik vind het interessant en het verrijkt mijn werk als huismeester. Ik heb het afgelopen jaar al veel huurders kunnen helpen met bijvoorbeeld het oplossen van schulden, tegengaan van eenzaamheid, bieden van een dagbesteding en het verminderen van hun taalachterstand. Ik wil mijn signaleringsfunctie verbeteren. Natuurlijk ben ik geen hulpverlener, maar als ik toch al in de woonkamer kom, kan ik maar beter van de situatie gebruikmaken om mensen door te verwijzen. Om dit te realiseren werken we samen met 13Volt. Ik heb bij de verschillende hulpverleningsinstanties binnen mijn netwerk, contactpersonen waarmee ik goed contact onderhoud en zo blijf ik op de hoogte van de vorderingen. Er zitten al echte succesverhalen tussen.

Succesverhaal

Een van die succesverhalen gaat over een huurster die liever anoniem wil blijven. “Mevrouw heeft een taalachterstand en kwam daardoor met de huurtoeslag in de problemen. Ze moet een flink bedrag terugbetalen. Dit bezorgde haar enorm veel stress omdat ze dit geld eigenlijk niet beschikbaar had.” Lichamelijke en geestelijke vertoningen van stress vielen Gilbert op toen hij voor een reparatie bij haar langsging. Pas toen hij haar vertrouwen had gewonnen, schetste ze de situatie aan hem. Gilbert nam contact op met ContourdeTwern en zij trof een regeling met de belastingdienst om op maandelijkse basis terug te betalen. Tot grote opluchting van de huurster die nu weer lekker in haar vel zit.

Ik ken de huurders

“Bij het starten van het project is heel duidelijk afgesproken dat de huismeesters geen hulpverleners zijn en dat ook niet willen worden. Wel willen we leren kleine en grote problemen beter te signaleren om het verschil voor onze huurders te kunnen maken. Er zijn mensen die gewoon niet weten dat er hulp voor hun probleem bestaat. Wist u bijvoorbeeld dat een ouderenadviseur kan helpen bij de aanvraag van een rollator? Het zijn kleine veranderingen die er al voor zorgen dat mensen fijner wonen, werken of leven.”

Aanrader

“Meedoen aan het project kostte me wat extra tijd en moeite. Nu het eenmaal loopt, gaat het steeds gemakkelijker naast mijn gewone, dagelijkse werkzaamheden. Ik kan het iedereen met soortgelijk werk als ik heb aanraden. Je kunt het verschil maken in iemands leven, dat is zo mooi aan hotspot.”