Nieuws

Op weg naar Roze Maandag
Let op! Dit artikel is al 405 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Op weg naar Roze Maandag: pop-up museum, meet-up en gay film special

Elke zomer staat de maandag van de Tilburgse kermis sinds decennia bekend als Roze Maandag, dit jaar op 22 juli. Het hele jaar verkondigt Stichting Roze Maandag de boodschap voor acceptatie en diversiteit. De vrijwilligersorganisatie zet zich in voor het feestje met een boodschap en tegelijkertijd voor een boodschap met een feestje. In samenwerking met partners uit de stad gaan we ‘Op Weg Naar Roze Maandag’. Met onder andere de Roze Maandag Zomer Meet-Up.

Foto: roze soldaatjes in de LocHal

Pop-up museum

Van 1 juli t/m 27 juli is op de 1e etage van de Bibliotheek LocHal het Roze Maandag Pop-Up Museum te vinden. Stichting Roze Maandag werkt elk jaar in samenwerking met reclamebureau Scheepens aan een campagne voor de boodschap van Roze Maandag. In de tijdelijke expo maak je kennis met de aankomende campagne én blik je terug op het roze erfgoed van een aantal van de grootste en succesvolste campagnes uit het verleden. Ga bijvoorbeeld op de foto in de levensgrote barbiedoos uit de Gay For A Day-campagne uit 2012, lees alles over de hoax uit 2014 over een omheinde Gay Village in Tilburg, blader door het Gayformatorisch Dagblad van vorig jaar en zie de originele soldaatjes die in 2013 in een roze guerrilla-actie de Tilburgse binnenstad overnamen.

Meet-up

Het Pop-Up Museum wordt officieel geopend door wethouder Rolph Dols tijdens de Roze Maandag Zomer Meet-Up op woensdagavond 3 juli. Het is de kick-off van de campagne van Roze Maandag 2019 en wordt samen met de KennisMakerij in de LocHal georganiseerd. Die avond strijd je o.a. mee in de LHBT+ LetterQuiz en vertelt journalist Gijs van der Sanden over ‘Roze Maandag, moet dat nu? Ja dat moet!’. “De meet-up is niet alleen bedoeld voor mensen die zich identificeren met één van de letters in de LHBT+ afkorting, maar voor iedereen die Roze Maandag een warm hart toedraagt. En van de hetero die zich 1x per jaar in het roze uitdost en feestviert tot de gay die zo’n dag maar overdreven vindt. Iedereen is welkom en zou dit moeten horen” aldus voorzitter Rona van der Heijden. “Na afloop is er een borrel, want een feestje hoort natuurlijk bij Roze Maandag!

Gay film special

Als laatste onderdeel van ‘Op Weg Naar Roze Maandag’ staat op 17 juli de Gay Night Special van Cinecitta in het teken van Roze Maandag. Om 19.00 uur speelt eerst ‘Retablo’. De film vertelt het verhaal van de 14-jarige Segundo die met zijn ouders in een afgelegen dorpje in de Andes woont. In hun relatie komen barsten, wanneer Segundo geconfronteerd wordt met een geheime kant van zijn vader waar hij geen vermoeden van had. Later diezelfde avond wordt om 21.00 uur ‘Rocketman’ vertoond, een musical fantasie gebaseerd op het bijzondere verhaal van Elton John in het begin van zijn muziekcarrière. De film wordt ingeleid door Stichting Roze Maandag.

Toegang

Het Pop-Up Museum is gratis te bezoeken tijdens openingstijden van de LocHal. Ook toegang tot de Meet-Up van 3 juli is gratis: aanvang 19.30 uur, graag aanmelden via kennismakerij@bibliotheekmb.nl. De filmtickets zijn via Cinecitta te verkrijgen.

Reageer op dit bericht