Nieuws

Let op! Dit artikel is al 42 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Misschien is freelance werken iets voor jou

Een groot aantal Tilburgse bedrijven en organisaties brengt ons wekelijks op de hoogte van hun vacatures. Sommige bedrijven vragen fulltime krachten, andere parttime. Je krijgt te allen tijde te maken met een proeftijd en vaak een tijdelijk contract. Heb je er echter ooit wel eens aan gedacht om als freelance of zzp’er te gaan werken?

Dit artikel is een bijdrage van 24 Webvertising

In dat geval is er geen sprake van welk contract dan ook, maar heb je de vrijheid om te werken zoveel je maar wilt en waar je maar wilt. Die vrijheid is volgens veel zzp’ers een groot goed. Ze richten een eigen werkplek in met kantoormeubelen en archiefkasten en gaan als ‘zelfstandige’ door het werkend leven.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde Nederland vorig jaar 1,1 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp). Dat aantal is de afgelopen jaren flink gestegen. Sinds 2003 is het aantal zzp’ers met 467 duizend toegenomen. In de meeste gevallen werden mensen zelfstandige omdat ze een nieuwe uitdaging zochten, zo blijkt uit een enquête van het CBS en TNO in 2019.

Andere redenen die genoemd werden zijn: ‘ik wilde niet meer voor een baas werken’ en ‘ik heb altijd al als zelfstandige willen werken’. Ontslag of geen contractverlenging als werknemer, of overstappen van werknemer naar zelfstandige omdat de werkgever dat wilde, spelen veel minder vaak een rol.

Zelf kunnen bepalen hoeveel en wanneer je werkt blijkt een belangrijk facet van het zzp’er worden. Nauwelijks noemen mensen dat ze geen geschikte baan konden vinden of dat de werksfeer in hun vorige baan niet oké was. Het gaat met name om vrijheid en uitdaging.

Er is geen gemiddelde zzp’er

Volgens het CBS bestaat er geen gemiddelde zzp’er. Wel blijkt een groot deel man te zijn en ouder in leeftijd. Van de zzp’ers is 59 procent tussen de 45 en 75 jaar en iets hoger opgeleid. Slechts zes procent is een jongere (tussen de 15 en 25 jaar).

De grootste groep biedt vooral eigen arbeid of diensten aan en in vrijwel alle bedrijfstakken is het aantal zzp’ers gestegen. De grootste stijging deed zich voor in de dienstverlening, gevolgd door de bouwnijverheid, specialistische zakelijke diensten en in informatie en communicatie, zo meldt het CBS.