Op zoek naar een woning? Duurzaam wonen in project Park Centraal in Tilburg

Degenen die graag duurzaam willen wonen in een mooie groene omgeving, kunnen zich inschrijven voor een woning in Park Centraal in Tilburg. Park Centraal is een project van de gemeente Tilburg met 360 nieuwe woningen in het westen van Tilburg. Bijzonder is dat een groot park centraal staat in dit nieuwbouwproject.

Groen wonen

De woningen en villa’s die voor project Park Centraal gebouwd zijn en nog gebouwd gaan worden, staan allen in een rustiek park van ruim twee hectare groot. Park Centraal kronkelt tussen de gehele wijk door, zodat woningeigenaren altijd een mooi en groen uitzicht hebben. Geen saaie en grauwe woonwijk, maar een frisse en kindvriendelijke woonwijk die volledig autoluw is. Wel zijn er door de gehele wijk parkeerhofjes aangelegd, zodat iedere bewoner zijn of haar eigen parkeerplaats heeft op loopafstand van de woning. De nadruk wordt echt gelegd op het park, dat tevens zeer waterrijk is. Bewoners stappen vanuit de voordeur direct het park in. Het park zorgt tevens voor veilige speelplekken voor kinderen. Kinderen hoeven niet meer op te letten dat auto’s door de straat rijden en het park zorgt tevens voor een veel minder bekrompen gevoel bij de bewoners.

Groene woningen

Bewoners die graag een klimaatvriendelijke woning willen bewonen, hebben hier volop keuze. Zo is de gehele wijk niet meer aangesloten op het aardgasnetwerk. Iedere woning is voorzien van een combiwarmtepomp. Een combiwarmtepomp staat niet alleen in voor het verwarmen van de woning, deze zorgt ook voor warm water. Maar ook een warmtepomp heeft energie nodig. Om te voorkomen dat de combiwarmtepomp toch nog energie uit fossiele brandstoffen moet gebruiken, zijn de woningen voorzien van zonnepanelen. De zonnepanelen vormen de laatste schakel om de woning geheel klimaatneutraal te maken. Tevens hebben de bewoners het voordeel dat een warmtepomp niet alleen de woning kan verwarmen. In de zomermaanden kan een warmtepomp ingezet worden om de woning te koelen. Ook in de openbare ruimte van Park Centraal is rekening met het milieu gehouden. Regenwater wordt niet afgevoerd naar het riool, maar wordt opgevangen in zogenaamde wadi’s die verspreid door het park zijn aangelegd. Het regenwater wordt zo vertraagd afgevoerd naar het oppervlaktewater. Dit is goed voor de natuur in het park en voorkomt dat straten blank komen te staan omdat het riool het regenwater niet snel kan afvoeren.

Architectuur

Project Park Centraal bestaat uit verschillende wijken, waarbij in iedere wijk een bepaalde architectuurstijl heeft. Belangrijkste kenmerk aan alle woningen, is dat de woningen in een jaren 30 stijl zijn gebouwd. Toch kunnen kopers nog bepaalde wensen laten doorvoeren, zodat ondanks de jaren 30 stijl, de woning toch hypermodern wordt. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een extra dakkapel, een extra kamer of een uitbouw. Dit is overigens alleen mogelijk als een koper nog voor de bouw van de woning inschrijft. Enkele woningen in het project worden ook verhuurd.