Opbrengst gevonden voorwerpen naar Inloophuis Midden-Brabant

Sinds 1 juli 2012 heeft de gemeente de zorg voor gevonden en verloren voorwerpen van de politie overgenomen. Het afgelopen jaar zijn er ongeveer 1692 gevonden voorwerpen geregistreerd, waarvan er 320 zijn teruggebracht bij de rechtmatige eigenaar. De resterende voorwerpen zijn vernietigd , geschonken aan Vincentiusvereniging Tilburg of verkocht. De verkochte voorwerpen hebben een totaalwaarde van 700 euro. De opbrengst wordt geschonken aan het Inloophuis Midden-Brabant. Volgend jaar gaat de opbrengst naar het Ronald McDonald Huis in Tilburg.

Bewaartermijn
Alle meldingen van gevonden en verloren voorwerpen worden geregistreerd. Gevonden voorwerpen met een waarde van 450 euro (vooral telefoons en gouden sieraden) of meer, worden een jaar bewaard. Als er binnen een jaar geen eigenaar gevonden is, worden de voorwerpen verkocht. Voordat telefoons naar de winkel gaan, wordt eerst gekeken of ze niet geregistreerd staan op www.stopheling.nl. Sieraden gaan naar een goudinkoper, de overige voorwerpen naar de Vincentiusvereniging Tilburg.

Aangifte waardevolle documenten
Wie een waardevol document kwijtraakt, zoals een paspoort, rijbewijs of vreemdelingendocument, moet altijd aangifte doen. Dit kan sinds 1 maart 2013 bij de gemeente. Dat betekent minder rompslomp en een snellere dienstverlening voor de burger. De aangifte kan gecombineerd worden met de aanvraag van het nieuwe document.

Procedure
Wie iets gevonden heeft, moet dit melden bij de gemeente Tilburg. Dit kan op de website via winkel.tilburg.nl/burger/CentraalMeldpunt. De gemeente kan het voorwerp bewaren of de vinder bewaart het gevonden voorwerp zelf voor de eigenaar. Meldt de eigenaar zich niet binnen een jaar, dan wordt de vinder eigenaar van het gevonden voorwerp. Wie iets kwijt is, neemt contact op met de gemeente Tilburg. Omschrijf het voorwerp zo volledig mogelijk, zodat een medewerker kan kijken of dit bij de gemeente is afgegeven. Ligt het voorwerp bij de gemeente, maak dan een afspraak om het voorwerp op te halen. Neem dan wel een geldig legitimatiebewijs mee.

Tilburgse kermis
Wie tijdens de kermis iets vindt of verliest, kan dit melden bij de Politiepost (Heuvelring 130-2). De Politiepost is ook in de avonduren geopend. Gevonden voorwerpen die niet worden opgehaald, gaan na afloop van de kermis naar het gemeentehuis waar ze tijdelijk geregistreerd en bewaard blijven.