Openingsweekend LocHal groot succes: ‘Ik heb nog niet eerder zo’n mooie bibliotheek gezien’

Openingsweekend LocHal

Na enkele weken proefdraaien werd op donderdag 24 januari de LocHal eindelijk officieel geopend met een spectaculaire openingsact door de Kwekerij. Zij lieten op en rondom de treintafels zien hoe de LocHal is getransformeerd van de vroegere spoorwerkplaats naar een plek waar kennis, cultuur en ondernemen samenkomen. De act vormde het startsein voor een driedaags openingsweekend. Circa 17.000 mensen gingen de afgelopen dagen op ontdekkingstocht door de LocHal.

Schrijver-columnist Özcan Akyol opende vrijdag de Human Library en vertelde hoe hij in zijn leven met vooroordelen geconfronteerd is. Hij stak zijn enthousiasme over de nieuwe Bibliotheek niet onder stoelen of banken: “Jaloersmakend die LocHal, voor wie niet in Tilburg woont zoals ik. Wat een fantastisch, ruimtelijk gebouw. Het biedt mogelijkheden om de bibliotheek een nieuwe invulling te geven. Ik kom jaarlijks in 100 bibliotheken om lezingen te geven. Ik heb nog niet eerder zo’n mooie bibliotheek gezien.”

Kantelpunt voor Tilburg

Zaterdag werden er ter inspiratie tientallen verhalen voorgelezen uit het boek ‘Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes 2’. Ook gaven een aantal experts rondleidingen door de LocHal-collectie. Schrijver Bart Smout wandelde met bezoekers door de ‘straat’ met nieuwste romans. Ook hij was onder de indruk van de LocHal: “Een kantelpunt voor Tilburg, zo voelde het toen ik voor het eerst de LocHal binnen stapte. Uit dit gebouw spreekt zoveel dadendrang en ambitie. Het is vernieuwend zonder elitair te zijn. Dat vind ik mooi, dat het gebouw er voor iedereen is. Dat het uitnodigt om rond te dwalen en je overal collectie tegenkomt en in aanraking komt met verrassende verhalen.”

De LocHal inspireert

Op de laatste dag van de Grote Opening kwamen allerlei Tilburgse talkshow-initiatieven samen op het podium van de KennisMakerij. Van Pecha Kucha tot Fuck-up Nights en van Tilburg Debatstad tot Notenkrakers. Jan Otten, een van de sprekers in de Tilburgse Talkshow Triatlon: “Tilburg staat van oudsher bekend om textiel. Maar in de LocHal zie je figuurlijke verweving. Iedereen lijkt er net wat gelijker dan erbuiten. Jong en oud, rijk en arm: iedereen praat met elkaar.” De LocHal inspireerde een aantal Tilburgers zelfs tot creatieve schrijfsels. Ton Wilthagen schreef al een LocHal-lied, Ko de Laat een LocHal-gedicht.

Ook in de labs in de LocHal konden bezoekers een voorproefje krijgen van wat de LocHal te bieden heeft. Bijvoorbeeld insecten proeven in het FoodLab, een reis naar mars maken in het FutureLab, favoriete Tilburgse woorden verzamelen in het TijdLab, een toertje maken langs nieuwe technologie in het DigiLab, tips en tricks uitwisselen in het GameLab en luisteren naar inspirerende teksten van lokaal schrijftalent in het WoordLab.

Verschillende programma’s krijgen een vervolg. Zo wordt in het TijdLab nog tot 1 april gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe Tilburgse leesplank. Iedereen kan meedoen. Vanaf half maart start de Bibliotheek op woensdagmiddagen met het FoodLab Junior. Kinderen ontdekken er hoe een zaadje een plantje wordt, hoe oesterzwammen groeien en hoe sprinkhanen smaken. Verder begint in september in het FutureLab de Ruimtevaartschool voor jonge onderzoekers. Ook zijn de twee exposities nog te bekijken na het openingsweekend: de Jaozeetie op het StadsBalkon (t/m 31 januari) en, op uitnodiging van Kunstloc Brabant, Wobbyaanland in de expositieruimte (t/m 24 februari).