Nieuws

‘topklinische’ zorgfunctie
Let op! Dit artikel is al 89 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Opnieuw erkenning ETZ in Topklinisch Zorgregister

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) heeft er weer een ‘topklinische’ zorgfunctie bij. De Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) heeft het ETZ bestempeld als ‘Neurovasculair Expertisecentrum’, waar vaatafwijkingen in de hersenen en het zenuwstelsel worden behandeld. Lees verder.

Strenge voorwaarden

Een STZ-erkenning krijg je niet zomaar. De belangrijkste voorwaarden zijn het behandelen van een groot aantal neurovasculaire patiënten en het tonen van innovatie. Zo worden er op jaarbasis zo’n honderdtwintig patiënten met een aneurysma behandeld en worden innovatieve behandelmethoden als eerste onderzocht en toegepast in het ETZ. Een aneurysma is een zwakke plek op een slagader rond de hersenen. Dat resulteert in een bolvormige uitstulping op de slagader, die vervolgens kan barsten. Dit leidt tot een ernstige hersenbloeding.

Zeldzaam

Neurovasculaire ziekten, zoals een hersenaneurysma, zijn relatief zeldzame aandoeningen. Andere voorbeelden zijn arterio-veneuze malformaties (AVM’s) en duale arterioveneuze fistels (DAVF’s), oftewel abnormale verbindingen tussen één of meerdere slagaders en aders. Hierdoor ontstaat een grote druk in de hersenaders. Dit kan leiden tot een veelvoud aan klachten, waaronder een ernstige hersenbloeding. “Door de complexiteit van deze aandoeningen worden ze behandeld door een multidisciplinair team van specialisten uit de neurochirurgie, neurologie en radiologie, die in het ETZ nauw met elkaar samenwerken. En omdat ze niet vaak voorkomen, worden ze gecentreerd in regionale centra zoals het ETZ. Dit zorgt ervoor dat we de juiste expertise hebben om optimaal te kunnen zorgen voor patiënten met een dergelijke acute aandoening”, vertelt radioloog Hans Kortman.

Goede uitkomsten

Ook patiënten met een herseninfarct worden steeds vaker minimaal invasief – met een medisch instrument – behandeld. Deze behandeling heet een intra-arteriële trombectomie (IAT). “Dat is het verwijderen van een blokkerend bloedstolsel via de bloedvaten”, aldus Kortman. Volgens hem leidt dat tot goede uitkomsten voor patiënten met een ernstig herseninfarct. Jaarlijks behandelt het ETZ ongeveer tachtig patiënten met een herseninfarct.

De eerste

Het ETZ is het eerste niet-academische ziekenhuis met deze erkenning. Volgens collega Boukrab is dat mede te danken aan de geweldige inzet van illustere voorgangers, zoals de specialisten Willem-Jan van Rooij, Guus Beute, Menno Sluzewski en Douwe Wijnalda. “Die hebben hier de afgelopen decennia heel wat opgebouwd.” De wetenschappelijke ambities van vroeger nemen de twee jonge radiologen met veel enthousiasme van hun oud-collega’s over.

Meer informatie?

Voor patiënten en hun naasten is de informatie over het Neurovasculair Expertisecentrum op de website van het ETZ uitgebreid en geactualiseerd, zie de website. Benieuwd welke erkenningen ETZ nog meer heeft? Lees dan dit artikel.