Nieuws

otto
Let op! Dit artikel is al 684 dagen oud en wellicht niet meer relevant

OTTO viert 40-jarig jubileum

Het is 40 jaar geleden dat OTTO haar deuren in Nederland opende. Dit wordt een jaar lang gevierd met spectaculaire feestkortingen, win-acties en jubileumaanbiedingen. Om het feest in te luiden trakteert de webshop haar klanten alvast op 15 procent korting op alle mode.

OTTO vestigt zich 40 jaar geleden in Nederland maar al in 1949 zette Werner Otto in het Duitse Hamburg, de eerste stappen op het postorder-pad. De eerste, met de hand gebonden catalogus – 28 paar schoenen op 14 pagina’s – gaat in een oplage van 300 stuks de deur uit. Het is een schot in de roos. ‘Postorderen’ blijkt in een enorme behoefte te voorzien. Het assortiment groeit en vanaf het prille begin wordt er gewerkt aan wat hét handelsmerk van OTTO zou worden; betrouwbare goede service! In de jaren 70 heeft OTTO bijna 5000 werknemers en wordt Duitsland te klein. Met de overname van een bedrijf in Tilburg, zet het concern in 1979 haar eerste stappen in het buitenland: dochteronderneming Otto B.V. is een feit.

Naar Nederland

Het is een van de eerste homeshopping-organisaties van Nederland en onderdeel van de Otto Group. Er is in de afgelopen 40 jaar een hoop veranderd volgens OTTO-directeur Eric Haverkort: “OTTO is 4 decennia geleden als postorderbedrijf begonnen maar al in 1998 gestart met de transformatie naar e-commerce. Een aantal zal zich de catalogi misschien nog wel herinneren waar supermodellen als Heidi Klum, Claudia Schiffer, Cindy Crawford en Sylvie Meis op de cover schitterden. Zodra de catalogus op de mat viel, draaide de klantenservice op volle toeren om alle bestelformulieren en telefonische bestellingen te verwerken. De laatste 10 jaar wordt het gros van de bestellingen via onze webshop gedaan en hoewel onze klantenservice nog steeds klaar staat voor onze klanten, is de aard van de dienstverlening niet meer te vergelijken met die uit de beginjaren.”, aldus Haverkort.

Webshop

In 1998 wordt de eerste online stap gezet en biedt OTTO haar assortiment ook in de webshop aan. Door de alsmaar groeiende populariteit van online shoppen, stoppen ze in 2010 met de ‘dikke catalogus’ en wordt het een zogenaamde ‘online-only’ speler. Vandaag de dag heeft OTTO ruim 300.000 mode-, multimedia- en woonartikelen in het assortiment. In 2017 lanceren ze speciaal voor haar eigen badmode- en lingeriemerk LASCANA, de succesvolle webshop ‘lascana.nl’.

Duurzaam ondernemen

Verantwoord ondernemen zit in het DNA. De Otto Group – waar OTTO Nederland onderdeel van uitmaakt – heeft duurzaamheid al sinds de jaren tachtig opgenomen in haar bedrijfsdoelen. OTTO stelt in 2006 het doel om in 2020 de CO2-uitstoot te halveren ten opzichte van 2006. Door steeds minder gebruik te maken van luchttransport voor de levering van de artikelen naar de magazijnen. Meer gebruik van vervoer over de weg, het water of het spoor zijn ze op de goede weg om deze doelen te halen. Ook duurzaam verpakkingsmateriaal gemaakt van FSC-gecertificeerd karton of gerecycled plastic dragen hier aan bij. Met een speciale lijn van duurzame artikelen (GOODproduct) biedt OTTO een milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde keuze tijdens het online shoppen.

Oog op de toekomst

OTTO staat al decennia bekend als betrouwbare webshop met een groot assortiment, verschillende betaalmethodes en een goede service. Klanten waarderen deze kenmerken nog steeds. Sinds 2015 is de gemiddelde omzetstijging ruim 16 procent per jaar. Eric Haverkort twijfelt er niet aan dat deze groei de komende jaren doorzet. “Uiteraard blijven we in onze webshop investeren om de perfecte shopervaring voor onze klanten te creëren. Het aanbod van artikelen groeit continu en het bieden van betrouwbare service blijft een belangrijke focus. Daarnaast zullen aanwezigheid in België en Luxemburg en het openstellen van onze webshop als marktplaats voor leveranciers, de belangrijkste ontwikkelingen vormen voor de komende jaren.”, aldus de OTTO-directeur.

Reageer op dit bericht