Nieuws

oude warande
Let op! Dit artikel is al 256 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Oude Warande krijgt monumentenstatus

Het college heeft de Oude Warande aangewezen als gemeentelijk monument omdat het park een unieke cultuurhistorische waarde heeft. Het is een van de weinige nog intacte sterrenbossen in Nederland.

Foto: 11 shots media

Waardevol erfgoed gaat niet alleen over panden maar ook over historische groenstructuren. Wethouder Mario Jacobs staat hier zondagmorgen 10 september bij stil tijdens de opening van de Open Monumentendag in Tilburg om 10.30 uur bij de Grotto in de Oude Warande.

Over de Ouwe Warande

De Oude Warande is een 18e-eeuws park tussen de Reeshof en Station Tilburg Universiteit en maakt onderdeel uit van Stadsbos013. Het park van zo’n 90 hectare is in 1712 aangelegd in opdracht van Willem van Hessen-Kassel en is een van de weinige intacte sterrenbossen in Nederland. Een sterrenbos wordt zo genoemd omdat vanuit het centraal punt lanen naar de hoeken en de buitenranden lopen. Het park is in barokke stijl aangelegd met de ontwerpen van de tuinarchitect André le Nôtre (van Versailles) als voorbeeld. Jaren geleden is de gemeente gestart om de oude lanen in ere te herstellen, zieke bomen te verwijderen, de verzande vijver uit te diepen en ‘wilde paden’ te verwijderen. De Oude Warande dient vaak als decor voor kunstprojecten. Het is een mooie combinatie van natuur, ecologie, recreatie en waardevol erfgoed.

Dit weekend is het overigens Open Monumentendag. Check hier welke panden gratis te bezoeken zijn.

Reageer op dit bericht