Nieuws

Let op! Dit artikel is al 50 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Pattern & Surface Matter(s): een expositie van Rob Smulders en Jan Kuhlemeier die te bewonderen is in de LocHal

De nieuwe expositie Pattern & Surface Matter(s) van Kunstloc Brabant in de LocHal legt de nadruk op schilderkunst en de handelingen die daarmee gemoeid zijn. Rob Smulders en Jan Kuhlemeier vinden elkaar in hun fascinatie voor materiaal en het ‘schilderen’ op onconventionele wijze. Beide kunstenaars hebben ten tijde van corona gewerkt aan deze expositie en ondertussen veel ontwikkelingen doorgemaakt die zichtbaar zijn in deze duo show.

Bereid je voor op kleur

De veelal grote en kleurrijke doeken, met hier en daar een knipoog naar sculptuur en een installatie, verwijzen naar de formele en abstracte schilderkunst van onder meer Mark Rothko, Robert Ryman en Rob van Koningsbruggen. Wat deze kunstenaars met elkaar gemeen hebben is dat ze het schilderij inzetten als object dat bepaalde energieën kan vertalen. Het werk spreekt vanuit zichzelf, het trekt je aan terwijl het je tegelijkertijd verleidt om een stap naar achteren te zetten.

Over de kunstenaars

Voor de Tilburgse kunstenaar Rob Smulders (Boxtel, 1981) ziet het schilderproces eruit als een wetenschappelijk experiment, waarbij de eigenschappen van verf herhaaldelijk worden getest. Zijn schilderijen schilderen zichzelf: de verf druipt naar beneden over het platte vlak en creëert een (on)gecontroleerd patroon van lijnen en vormen.

“Alle kleuren hebben op een bepaalde manier effect op ons. Samen kunnen ze nieuwe waarden communiceren naar de beschouwer en tegelijkertijd iets toevoegen aan de perceptie en beleving.”

Jan Kuhlemeier (Renkum, 1993) werkt in zijn atelier altijd aan verschillende series tegelijkertijd om constant nieuwe structuren en kleurtonen te kunnen ontdekken. De ondergronden vormen een wezenlijk deel van zijn schilderijen. Door het gereedschap in één beweging over het oppervlak te schrapen ontstaat er een specifieke wrijving tussen het materiaal en het doek.

“Ik probeer in mijn werk structuren te creëren, zoals de stromingen in de zee de zandbanken doen ontstaan. Deze zoektocht in het ontstaan van een werk is voor mij het meest interessant.”

Meltdown Project

Rob Smulders is sinds 2014 bezig om de moleculen van verf te transformeren door middel van bevriezing. Deze bevroren substanties maken deel uit van zijn Meltdown Project. Met deze installatie laat hij de zwaartekracht zijn werk doen door bevroren verfpigmenten te laten smelten en vanaf grote hoogte te laten druppelen op een geïnstalleerde ondergrond. Dit resulteert in een schilderij. Gedurende de looptijd van de expositie is de installatie werkend te zien in de LocHal.

Coronamaatregelen 

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen is de expositie tot 17 uur te bezoeken in de expositieruimte op de begaande grond in de LocHal, Tilburg. Een mondmasker is verplicht en bezoekers moeten 1,5 meter afstand tot andere bezoekers houden.

Feestelijke afsluiting 11 februari

Ron Dirven, directeur en conservator Vincent van GoghHuis, geeft op vrijdag 11 februari een lezing over het schildergebaar en kleurgebruik van Vincent van Gogh. Aansluitend is er een borrel om de expositie feestelijk af te sluiten. Aanmelden voor deze afsluiting kan via de website.